Изправиха пред съда афганистанеца, запалил българския флаг

Изправиха пред съда афганистанеца, запалил българския флаг

Афганистанецът запалил по време на безредиците в бежанският лагер в Харманли, знамето на страната ни, се казва Бахир Янурал. Младежът е на 20 години и не може да чете и да пише.

При влизането на територията на Република България, абсолютно всички бежанци имат издаден от миграционните власти - регистрационен лист, от този на Янурал става ясно, че той е със завършено средно образование. По време на разпитите пред спецпрокурорите, се оказало, че афганистанецът е неграмотен. Макар, че му бил осигурен преводач, Янурал не успял да прочете в какво се състои повдигнатото срещу него обвинение и се наложило преводачът да му помогне с прочитането на документите.

Полицаите, охранявали бежанският лагер в Харманли, по време на безредиците в четвъртък, са разпознали младежа. Те посочили именно него като инициатор на извършеното престъпление. Всички разпитани по случаят са разпознали младежа, което е достатъчно доказателство за пред съда.

Регистрационният лист на Янурал дава информация, че той е пристигнал в България, само преди месец - през октомври тази година и веднага след като е бил настанен в Регистрационно-приемателния център, разположен на територията на град Харманли, поискал статут на бежанец, но от страната ни, му отказали такъв.

Днес, по настояване на прокуратурата, младежът от Афганистан ще се изправи пред спецсъда. Българската прокуратура ще поиска постоянното задържане на провинилият се.

Ако бъде призната вината му, по отношение на поругаването на българският флаг, афганистанецът може да остане зад решетките за период до 2 години или да заплати в полза на държавата ни, глоба в размер до 3 хил. лева.

Срещу него има повдигнато и обвинение за хулиганство, което допълнително отежнява положението му.  Освен Янурал, още 18 души от бежанският център ще отговарят по същото обвинение. Според органите на реда, по-голямата част от извършителите, взели участие в размириците на 24 ноември, са от афганистански произход.

 

 

   

0 коментарa

Виж още