Изпратихме за Франция зетя атентатор

Изпратихме за Франция зетя атентатор

Френският гражданин Мурад Хамид,който е зет на един от извършителите на нападението над редакцията на сп. „Шарли ебдо“, беше екстрадиран от България и вече е във Франция.  Хамид е кацнал на парижкото летище „Роаси“ в петък вечерта в 19:00 ч. и е бил отведен от Парижката прокуратура.
Решението за екстрадацията  му бе взето на 16 август от Софийски градски съд въз основа на издадена европейска заповед за задържане.Волята на самия Хамид бе незабавно да бъде върнат във Франция. След случая има 10-годишна забрана да влиза в България.
20-годишният Хамид е дошъл в България с влакова композиция от Сърбия на 26 юли, като е казал, че идва за едноседмична почивка.
Липсват данни какво е правил до 28 юли, когато се озовал на проверка на ГКПП „Капитан Андреево“ с желание да премине българо-турската граница.

Тъй като не е имало налице каквато и да било забрана Хамид да се придвижва на територията на страната, нито да се спира неговото движение, граничарите са го пропуснали. Митническите власти на Турция обаче го връщат обратно  веднага, защото  Хамид е имал издадена 5-годишна забрана да влиза в Турция. Веднага след това, той е настанен в бежански център.

Междувременно по международните медии излиза информация, че Хамид е пътуващ войн на  „Ислямска държава“ и се счита за особено опасен. ДАНС приема, че Хамид е „истинска, настояща и сериозна опасност за националната ни сигурност“. Само след ден пристига и европейската заповед за арест заради дейност, свързана с тероризъм.

Хамид е арестуван в София на 29 юли. На 10 август Хамид заяви в съда, че след това, което е преживял, в България отсъства презумпция за невинност. Допълни че правата му са нарушени и няколко дни с него са се държали като с животно. Арестантът се определи като жертва на несправедливост.
 

   

0 коментарa

Виж още