Изумително! Намерено златно съкровище до Калиакра!

Изумително! Намерено златно съкровище до Калиакра!

За втора поредна година археологическите изследвания на археологическия резерват „Калиакра” се провеждат от Националния археологически институт с музей към БАН и Националния исторически музей (НИМ), съобщиха от пресцентъра на НИМ. Ръководители на разкопките са Елена Василева от секция по Средновековна археология на НАИМ–БАН и Филип Петрунов, уредник в отдел „Археология“ на НИМ.По време на археологическите разкопки на крепостта „Калиакра” са разследвани няколко жилищни помещения от периода на средновековието (ХІV в.). Продължи разкриването на антична сграда с изцяло проучено едно помещение, вероятно предназначено за склад. Сградата, респективно и помещението, се датират в VІ в. На финален етап от изследването е и средновековният некропол, разположен до първата укрепителна линия на крепостта. Той се датира в ХІV в., а през тази година от него са регистрирани 15 гроба. По-голяма част от гробовете са на деца.

На почти всички места бяха намерени гробни дарове - обеци, копчета, токи за колани. В един  от гробовете (на възрастен чове) бяха намерени 20 медни копчета с позлата. Интересно е да се допълни, че в някои от ямите има останки от дърво, което е използвано за ограждане на ямите и/или за ковчези. Находките от излседванията са битови  предмети  -ножове, точила, ключове, фрагменти от стъклени съдове, както и накити. Монетните находи са предимно от ІV до VІ в. - повечето от периода на император Юстин ІІ. Има и такива от средата на ХІV в. (Баязид І), както и татарски монети и екзагии (теглилки за мерене на монети).

Интерес представлява намерената златна монета на императорите Андроник ІІ и Михаил ІХ, сечена между 1305-1320 г. Теглото й е 3,00 гр., като е редуцирана (орязана) по т.нар. Варненски стандарт, а реалното й тегло е 4,03 гр. Златни монети на Калиакра се намират доста рядко, а това е ново доказателство за важното значение на деспотата на Добротица в средата на XIV век

   

0 коментарa

Виж още