Има ли място Турция в ЕС ?

Има ли място Турция в ЕС ?

Немският европейски комисар даде интервю пред вестник "Билд" във вторник. Каза, че Турция най-вероятно няма да се присъедини към Европейския съюз, докато Реджеп Тайип Ердоган е държавен глава.

Турция стартира преговори за присъединяване към Европейският съюз още през 2005 г., но за повече от десет години реализира слаб напредък. Перспективата предимно мюсюлманска Турция да бъде членка на ЕС безпокои много страни, а отношенията се изостриха след провалилия се преврат през месец юли.

Този въпрос вероятно ще изчака периода след Ердоган, заяви Гюнтер Йотингер в интервю за вестника. С оглед на сегашните условия присъединяването не е реалистично до края на следващото десетилетие, посочи той.

В неделя немският канцлер Зигмар Габриел излезе с позицията, че не вижда Турция като член на ЕС по време на  собствената си политическа кариера, като наблегна, че блокът няма да е в позиция да приеме за член Турция, дори и Анкара още утре да изпълни изцяло всички изисквания за членство.

През юни немските депутати гласуваха и приеха резолюция, с която определиха масовите убийства през 1915 г. на арменци в Османската империя като геноцид. Това определение вбеси Турция, която отхвърли твърденията, че масовите убийства на арменци от османските сили по време на Първата световна война е равносилно на геноцид.

В социалните мрежи, коментарите са противоречиви. Основно потребителите подкрепят две тези. Първата от тях е, че Турция отдавна е прекратила намеренията си за европейско членство. Въпреки че пропагандира демокрацията и върховенството на закона, властта е далеч от всякакъв вид европейска демокрация. 
Друга теза, подкрепяна от много на брой потребители е тази на Саркози: - Турция се намира в Мала Азия. Това е голям страна, велика цивилизация, но това е мост между Азия и Европа. Турция няма място в Европейския съюз и аз винаги съм се придържал към тази позиция, основаваща се на здравия разум. Това изобщо не означава, че съм против турците, те са ни нужни, те са наши съюзници в рамките на НАТО. Но когато ние започнем да обясняваме, че Турция е Европа, на учениците ще трябва да се разяснява, че европейската граница преминава в Сирия. Това е лишено от здрав разум".
Споделете Вашето мнение 
 

   

0 коментарa

Виж още