Има ли риск Турция да затъне във военната си офанзива в Сирия?!

Има ли риск Турция да затъне във военната си офанзива в Сирия?!

Предприета преди около седмица Военната офанзива на Турция в Сирия, според експерти крие риск от затъване, от нарастващи загуби, както и от задълбочаване на напрежението със САЩ, които подкрепят кюрдските бойци.

Анкара настоява, че предприетата операция има една единствена цел, а именно да прочисти границата както от джихадистката групировка "Ислямска държава", така и от кюрдските Сили за защита на народа /СЗН/, които според южната ни съседка са "терористична" организация, пише БТА.

След лесната победа над ИД в сирийския град Джараблус от вчера,  според специалистите усилията на Турция отново са насочени към СЗН.

Според Нуман Куртулмуш вицепремиер на Турция операцията цели да попречи на кюрдските милиции да организират коридор по протежение на цялата граница, посредством който бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/ на турска територия да бъдат подсилени.

Според Айкан Ердемир, изследовател във Фондацията за защита на демокрациите към анализаторски център във Вашингтон,  защитата на буферната зона, контролирана от кюрдите на територията на Северна Сирия, би могла хване Турция в капан.

Този понеделник турските сили заявиха, Сирийските демократични сили /СДС, прокюрдски/ няма да излязат от обсега им, докато официално не се изтеглят на изток.

В края на миналата седмица Турция даде първата си жертва на терена, в отговор на което на следващия ден тя обяви, че е убила 25 кюрдски "терористи".

Към момента военната операция протича с около петдесетина танка. Но не е сигурно, дали армията няма да засили присъствието си, за да подкрепи напредването на многобройните сирийските бунтовници.

Синан Юлген, бивш турски дипломат и ръководител на Център за икономически изследвания и международни отношения в Истанбул, счита, че Република Турция не желае, отново тази територия да стане притежание на ИД или на сирийските кюрди. Той очаква армията да се използва Джараблус като тилова база.

Вашингтон, който е съюзник на Анкара, остро осъди последните боеве, след като подкрепи първоначално операцията и има голяма вероятност нови стълкновения със СЗН да засилят напреженията помежду им.

   

0 коментарa

Виж още