Имен ден днес имат Калин, Калина и Горан!

Имен ден днес имат Калин, Калина и Горан!

Днес почитаме милосърдието на Св. Мъченик Калиник

Всяка година на 29 юли или осмата неделя след Петдесетница, православна църква почита Св. Мъченик Калиник. На този ден празнуват всички носещи красивите имена: Калин, Калина и Горан.

Св. Мъченик Калиник се е родил в Киликия (Мала Азия) и бил възпитан от семейството си в християнския закон. От ранна възраст Калиник припознал Исус Христос и вярата покълнала в душата му. Калиник посветил целият си живот на проповядването на Божието слово, той обиколил надлъж и шир много градове и безброй села, където с упованието си към Бог, светецът обръщал езичниците към Господ Исус Христос и посявал зрънцето на християнската религия и вероизповедание.

След дълго странстване Калиник стигнал и в Анкира, но там езичниците го хванали и го завели  при градоначалника. Пред своят наставник те го обвинили във вероотстъпничество.

Светият отец отговарял с открита проповед  за истинския Бог и за силата на чудодейните му дела на злостните обвинения и нападки от страна на местните. Началника на града останал смутен от кротостта на словата му и от примирението с което светеца говорил за своя Бог.

Градоначалника поискал от Калиник, да се поклони на елинските богове и да приеме тяхната вяра, като прогони от мислите и от душата си Исус Христос и учението му. Калиник бил подложен на страшни изпитания, но въпреки всичко бил непреклонен и не отстъпвал от своята вяра и от своя Бог.

След като не постигнали успех с изтезанията които му прилагали, го изпратили в град Гангра, за да бъде справедливо съден. Пътят до там бил не само дълъг и изтощителен, но  светецът бил подложен на нечовешки страдания. Докато го съпровождали, войниците били измъчвани от пек и от жажда. Тогава светецът се помолил на Господ Бог и той утолил жаждата на неговите палачи.

Милосърдието на Св. Калиник изобщо не трогнало враговете му, а благочестивата му постъпка не била оценена. Когато пристигнал предвождан от палачите в Гангра на площада бил запален голям огън, светецът без никакво колебание сам влязъл в пламъците и там намерил мъченическата си смърт.

Добродетелни християни погребали с почит нетленното тяло на Св. Мъченик Калиник.

   

0 коментарa

Виж още