Имотни милионери ли са лондонските пенсионери?

Имотни милионери ли са лондонските пенсионери?

Само в столицата на Великобритания, пенсионерите притежават имоти за над 130 млрд. паунда.

В своя статия британският вестник Telegraph, пише, че над 50 хил. от жителите на Лондон над 65-годишна възраст живеят в имоти на стойност от 1 млн. паунда (1,3 млн. долара), като общото им имотно благосъстояние достига почти 130 млрд. паунда.

Скорошно изследване показва, че само в два района на Лондон няма пенсионери, живеещи в къщи за милиони.

В 13 квадратни мили в два квартала на Западен Лондон е концентрирано имотното богатство на столичните пенсионери.

За разлика от тях младите лондончани харчат десетки хиляди месечно за наем на жилище, тъй като не могат да си позволят собствен имот.  Пенсионерите притежаващи скъпи имоти, са облагодетелствани и от бързо покачващите се цени на жилищата.

Не са единични случаите в които притежателите на скъпоструващи имоти са ги закупили за сума в пъти по-малка от днешната им стойност.

Над 10 хил. живущи в  кварталите Кенсингтън и Челси са над 65-годишна възраст и живеят в имоти на стойност най-малко 1 млн. паунда, което прави 6,3% от общото население на тези квартали.

Третият район с най-много имотно богати пенсионери на британската столица Лондон е Уестминстър. Там 7152 души над 65-годишна възраст притежават жилища за над 1 млн. паунда.

Като цяло резултатите от изследването показват, че общо 52 хил. души или 0,6% от възрастните хора в Лондон, притежават изключително скъпи имоти, както и само в столицата британските пенсионери притежават имущество за 127,5 млрд. паунда, като сумата включва единствено имоти с цена над 1 млн. паунда.

Изнесените от компанията CACI, цифри показват огромна пропаст в имотното богатство между младите и възрастните лондончани. Като цяло британските пенсионери притежават имоти за 926 млрд. паунда, като цифрата се увеличава с 9 млрд. паунда от януари насам.

Междувременно изследването показва тревожният факт, че само 45% от британците под 45-годишна възраст притежават собствено жилище, което е с почти 20 процентни пункта по-малко в сравнение с 2004 година.

 

Източник: investor.bg

   

0 коментарa

Виж още