Инсталираме ли сами бойлера, гаранцията отпада!

Инсталираме ли сами бойлера, гаранцията отпада!

Инж. Мирослав Йотов, директор на главна дирекция "Надзор на пазара" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), че ако решим сами да си инсталираме новият бойлер или пък се доверим на неправоспособно лице, гаранцията, която ни я дават от магазина от където сме си закупили бойлера – отпада. Йотов обясни, че за да бъде валидна гаранционната карта и гаранционното обслужване, което трябва да се поеме от производителя и оторозирианите от него сервизи, бойлерът който сме си закупили трябва да бъде монтиран от компетентни лица. Така, ако възникне проблем, от магазина ще поемат отговорността и ще поправят изделието, ако то има дефект.
Оказва се, че за да бъде инсталиран бойлера в банята ни, ще се наложи да заплатим за услугата, тъй като тя не е безплатна, но поне ще бъдем застраховани, че при евентуален проблем с уреда няма да плащаме за ремонта му. Сумите, които искат сервизите за поставянето му варира между 50 и 90 лв., като в цената е включен  и демонтаж на старият ни уред и монтиране на новия електрически бойлер.
Според Закона за защита на потребителите, експертите обясниха, че при покупката на уред имаме право да се възползваме от задължителна 2-годишна гаранция, но и допълниха, че това правило автоматично отпада, ако в условията за поставяне на уреда изрично е описано, че не се зачита никакъв гаранционен срок, дори даван ни от закона, ако уредът е монтиран от нелицензиран майстор, т.е. от нас самите.
Ако това не е упоменато в инструкциите, специалистите ще трябва да дойдат в дома ви и да установят поради какви причини е настъпила повредата на устройството. 
директор на главна дирекция "Надзор на пазара" в  ДАМТН поясни, че във връзка със зачестилите инциденти с бойлери, агенцията е взела решение да предприеме по сериозна информационна кампания насочена към масовият потребител с цел ограничаване и предпазване от рисковете, свързани с ползване на електрически бойлери.
Инициативата ще е съвместна с Комисията за защита на потребителите (КЗП) и с подкрепата на Българската асоциация на електротехниката и електрониката.

 

Източник: dnes.bg

   

0 коментарa

Виж още