Интересните приложения на аспирина

Интересните приложения на аспирина

Аспиринът може би е първото, за което ще се сетите при куп неразположения. Малко известен факт е обаче, че ацетилсалициловата киселина, известна в наши дни като аспирин, е била прилагана още в древността. В Древна Гърция Хипократ е извличал тази киселина от върбова кора и я е прилагал срещу главоболие и температура.

 Ето и няколко интересни ползи от аспирина, които ще ви смаят:

Помага в битката с акнето - аспиринът има противовъзпалителен ефект, успява да изчисти дори и най-упоритите пъпки. Просто смесете 2-3 намачкани аспирина с малко лимонов сок и сложете върху пъпката.
 

Неутрализира петната по кожата – аспиринът съдържа същият елемент, който се прилага в кремовете за изсветляване на кожата. Смесете 7 таблетки, 3 лъжици кисело мляко и 1 лъжица мед и нанесете върху чиста кожа. Оставете маската да престои около 15 минути.

Премахва пърхота – мийте косата си с два натрошени аспирина, размесени с  шампоан, който използвате за едно измиване на косата.

Действа като ексфолиант – размесети стритият аспирин с малко вода и измийте лицето си с тази каша – кожата ви ще се освободи от мъртвите клетки и ще бъде по-гладка и красива.

Възстановява косата – разтворете няколко аспирина в чаша топла вода излейте сместа върху косата си . Изчакайте 15 минути и след това отмийте

Маха петна от изпотяване – нанесете смес от вода и аспирин върху съответното място и го оставете да действа цял нощ. После изперете дрехата си, както обикновено.

Премахва петната от сапун в банята – добавете 5 натрошени аспирина към препарата, с който чистите винаги банята. Напръскайте изцапаните места и оставете сместа да подейства за около 30 минути. След това почистете с мокра кърпа.

Цветята от букет живеят по-дълго – добавете натрошена таблетка аспирин във водата, в която сте поставили букета си с цветя и така ще ги запазите свежи за по-дълго време.

   

0 коментарa

Виж още