Интересни материали за предстоящата премиера на "Турандот" подготвиха приятелите ни от Регионална библиотека "Захарий Княжески"

Интересни материали за предстоящата премиера на "Турандот" подготвиха приятелите ни от Регионална библиотека "Захарий Княжески"

Дарина Кондратцева от отдел „Изкуство“ направи изключително интересна справка за „Турандот – и като театрална постановка „Прицеса Турандот“ по Карло Гоци и като опера. В отдела се съхранява дарението, направено от Десислава Венелинова Иванова –/дъщеря на дългогодишната солистка на балета на Старозагорската опера Дарина Славова/което включва и програмата на Национален драматичен театър „Иван Вазов“ за премиерата на пиесата „Турандот“ с премиера на 25 ноември 1924 г. Грабват очите проектите за декори и костюми за театралната постановка, дело на забележителния наш художник Иван Милев. Проектите за костюмите му за „Принцеса Турандот“ могат да се разгледат в цветните албуми “Българска сценография“ на Вера Динова Русева, изд.“Български художник“ и „100 години от рождението на художника Иван Милев 1897-1927/, изд.НХГ, 1997 г . На 7 март 1990 година операта „Турандот“ се поставя за първи път на сцената на Старозагорската опера. Дарина Кондрадцева сканира отзивите в печата след премиерата на „Турандот“. На първа страница на в.“Септември“ от 9 март 1990 г. може да видите и фотос на Атанас Жеков от спектакъла с Примата Евдокия Здравкова-Хорозова в ролята на Турандот. Може да се запознаете и със статията на Розалия Бикс „Спектакъл за живи сетива“ във в.“Септември“ от 3 април 1990 г. – с отзив за премиерата в Старозагорската опера. Любопитна е и бележката на журналиста Бонка Берова във в.“Отечествен фронт“ от 7 март 1990 г. В отдела се съхраняват и грамофонни плочи с „Турандот“ от различни години и постановки.

   

0 коментарa

Виж още