Интересни факти за емоциите, които са малко известни

Интересни факти за емоциите, които са малко известни

Как чувствата намират своето изразяване? Науката дава отговор на някои от тези сложни въпроси – и може да ни помогне да сме по-наясно с тях.

1. Отрицателните емоции са полезни 
Преживяването на отрицателни емоции като страх или гняв е важно за душевното ни здраве и ни помага да оценим преживяванията си по положителен начин. Човек, който преживава само позитивни емоции, има опасност да стане незаинтересован и да игнорира реалността, която не винаги е розова. Негативните емоции са напълно естествени и е важно да не ги потискаме. Всичко е въпрос на хармония.

2. Любовта наистина е химия 
Любовта има много повече общо с химията, отколкото преполагате. Пеперуди в стомаха и потните длани имат научно обяснение. Химичните вещества като допамин и ендорфини, които се отделят в организма, имат огромно влияние във връзките, които избираме.

3. Чувствата се влияят от цветовете 
Различните цветове събуждат различни емоции заради това, което асоциираме с тях от природата. Например, синьото е успокояващ цвят и увеличава релаксацията, защото се свързва с небето и морето. Жълтото се смята за весел цвят, ярък цвят, защото го свързваме със слънчевите лъчи и плажа.


4. Емоциите са заразни 
Редица изследвания сочат отново и отново, че хората несъзнателно повтарят емоционалния израз на хората около тях. Независимо дали сме „инфектирани” с усмивка или сме събрали положителна енергия онлайн, ние просто не можем да не „прихващаме” емоции от околните.

6.  Усмивката ни прави щастливи - дори да е фалшива
Ако настроите израза на лицето си така че да отразява дадена емоция, започвате да чувствате тази емоция. Когато се усмихвате, сте щастливи, нали? Но и обратното също действа. Учени са доказали, че дори ако държите молив в устата си, така че на лицето ви да се оформи усмивка, започвате да се чувствате по-щастливи. Ако искате да се почувствате радостни, всичко, което трябва да направите, е да се помъчите да се усмихнете за около 30 секунди и веднага ще се почувствате по-щастливи. 

   

0 коментарa

Виж още