Ирак обяви офанзива за освобождението на Мосул (ВИДЕО)

Ирак обяви офанзива за освобождението на Мосул (ВИДЕО)

За да си върне Мосул, вторият по големина град в Ирак, който бе завладян от ISIS през 2014 г., иракският премиер Хайдер Ал Абади, обяви началото на дългоочакваната офанзива. Битката за Мосул се разглежда като ключов момент за победата на ISIS в Ирак.

Рано сутринта в понеделник, Ал Абади, направи своето изявление по държавната телевизия.

"Камбаната на свободата зазвъня и операциите, за освобождаването на Мосул започнаха", заяви Ал Абади, облечен във военна униформа и обграден от висши иракски военни офицери.

"Много скоро ще бъдем сред вас, за да вдигнем иракският флаг.".

"Съединените щати и останалата част от международната коалиция са готови да подкрепят иракските сили за сигурност, бойците от Пешмерга и народа на Ирак в предстоящата трудна борба", каза министърът на отбраната Аш Картър в свое изявление.

"Ние сме уверени, че нашите иракски партньори ще надделеят над общият ни враг и ще освободят Мосул и останалата част на Ирак от омразата и жестокостта на ISIL"

"Божия благословия да закриля героичните иракски сили, кюрдските сили Пешмерга и доброволците. Ние сме горди, че стоим заедно с вас в тази историческа операция," написа Брет Макгърк в официалната си страница в Туитър. Макгърк е специален президентски пратеник за световна коалиция срещу ISIL.

В Мосул, иракските военни ще се изправят пред тежка битка, в която, между 3000 и 4500 бойци на ISIS, са подготвили сложни защитни сили в очакване на офанзивата.

Не е известно, колко голяма сила ще бъде използвана от иракските военните в офанзивата, но американските военни смятат, че тя може да вземе най-много 20 000 иракски войници за да прогони ISIS от града. В иракските сили, които се движат към Мосул ще включват най-малко 10 иракски бойни бригади, както и две на кюрдските пешмерги.

В събота, иракския президент Масуд Барзани излезе с изявление, в което обяви, че иракските и кюрдските правителствата са се съгласили заедно да поставят основите на „политически комитет, чиято задача ще бъде да наблюдава делата на Мосул след освобождението.".

   

0 коментарa

Виж още