Иран вече произвежда свои зенитни ракетни системи

Иран вече произвежда свои зенитни ракетни системи

Блогърът imp_navigator показа снимки от оръжейно изложение в Иран. На тях се изобразява разработената и произведена в страната зенитноракетна система Bavar 373. Системата беше обновена, след като Русия бе принудена от резолюция на ООН да прекрати продажбата за Техеран на ЗРК С-300.Иранската система е изцяло самобитна и визуално никак не прилича на С-300. Транспортно-пусковите контейнери имат прилика с  ракетите Sayyad-2, но са по-големи – вероятно са направени нови зенитни ракети от серията Sayyad.

Сега главен интерес за експертите е как  функционира комплексът. Очаква се да бъдат демонстрирани изпитателни полети. Приемането на въоръжение е вероятно да се случи до края на иранската година през март 2017.

Твърде възможно е напредналата иранска ракетна разработка на „Бавар 373” да е един от мотивите да бъде свалено от Русия съответното ембарго за С-300 – за САЩ не е от полза Техеран да получи възможност сама и неограничено да създава ЗРК. Към нейния успех има условия да бъдат прибавени руски технологии.

   

0 коментарa

Виж още