Иран обмисля дали да купи оборудване от България

Иран обмисля дали да купи оборудване от България

Али Акбар Салехи - ръководител на Иранската организация за атомна енергия, потвърди информацията, че към настоящият момент Иран проучва предложението на България и обмисля дали да купи някакво оборудване за ядрен реактор на напълно приемлива цена.

Първоначално ставаше дума за вече използвани реактори от България, които да бъдат монтирани в АЕЦ "Бушер"., но в оследствие е оказа че тези слухове са абсолютно неверни.

За изграждането на два реактора България има сключен договор с руската корпорация "Росатом", но поради финансови причини страната е прекратила проекта. Сега българските власти търсят купувач за неизползваното готово оборудване на добра цена и Иран проявява интерес към сделката. Али Акбар Салехи се надява, че през 2016 г. ще започне изграждането на два ядрени блока в "Бушер" от руска страна и допълни, че всички стъпки и етапи са завършени и остава да бъдат уредени само финансовите въпроси.

Премиерът Бойко Борисов, заедно със свита министри, посети Техеран преди две седмици. Основна причина за срещата им бе възможната продажба на реакторите за АЕЦ "Белене". След като Русия осъди страната ни за поръчаното, но неплатено оборудване за Втора атомна, България трябва да плати 550 млн. евро.

Сделката трябва да стане единствено със съгласието на "Атомстройекспорт".

Енергийният министър Теменужка Петкова, заяви че няма как страната ни сама да инициира и да развие този процес и сподели че е провела разговор с министър Новак, а след това заедно са провели диалог с партньорите си от "Атомстройекспорт". По думите на министъра стана ясно, че с чуждестранните колеги са в непрекъснат контакт. Според Петкова има два варианта за оборудването,  то да се продаде или да се намери частен инвеститор, който да поеме и реализира проекта.

От страна на управляващите, през настоящата седмица все по-често се набляга на версията за приватизация на проекта.

 

Източник: segabg.com

   

0 коментарa

Виж още