Искате сайтът Ви да привлича стотици потребители ?

Искате сайтът Ви да привлича стотици потребители ?

Искате сайтът Ви да привлича стотици потребители? С on-page оптимизация това е напълно възможно

On-Page оптимизация – полезни техники

Google е най-желания начин за генериране на трафик.  Това го знае всеки. Генерален въпрос, чийто отговор не спира да вълнува уеб администраторите е, как по най-бързия и ефективен начин може да се увеличи трафика към даден уеб сайт или блог.

Дори когато сайтът Ви предлага уникално, полезно и приятно написано съдържание, това не дава 100% гаранция, че Google ще го класира на подобаващо висока позиция в резултатите от търсене.  

Причините за непостоянния трафик могат да бъдат най-различни. Сред често срещаните е слабата on-page оптимизация.

SEO оптимизацията се дели на две основни категории: вътрешна (on-page) и външна (off-page).

Вътрешната обхваща всички промени и подобрения, които правите върху уеб страницата, за да може да се класира на челни позиции. Тук се включват заглавия на отделните страници и публикации, вътрешни пренасочващи връзки, заглавия на изображения и т.н.

Външната оптимизация обединява всички действия, които са външни за сайта като споделяне в социалните мрежи, промотиране във форуми и блогове и т.н.

Днес ще разгледаме по-подробно on-page оптимизацията и по-специално някои полезни техники, които допринасят за засилване на уеб трафика.

Кои са най-важните моменти, на които да обърнем по-сериозно внимание?

#1 Сложете ключовата дума в заглавието

Правилно формулираното заглавие на всяка отделна страница и публикация е едно от най-важните условия за успешна on-page оптимизация. Позиционирайте ключовата дума колкото се може по в началото. Така търсещите машини много по-лесно ще „прочетат“ заглавието.

Всяка страница и публикация трябва да носи уникално заглавие, в което е включена ключовата дума. Ето един бърз пример: имате блог, в който публикувате статии със съвети за успешна кариера. Преди да качите новата си статия, жизнено важно е да помислите добре над заглавието. То може да звучи ето така: "5 сигнала, че жадувате за промяна в кариерата".

#2 Kлючовата дума трябва да се споменава в началните 100 думи

Вмъкнете  ключовата дума сред първите 100-150 думи на публикацията. Това дава възможност на Google да разбере каква информация предлага страницата. Важно е да се отбележи, че ключовата дума трябва да звучи естествено в контекста.

#3 Използвайте адаптивен дизайн

През 2015 г. Google започна да наказва сайтовете, които не поддържат мобилна версия. Най-добрият начин да имате подобаваща версия за мобилни устройства е да заложите на адаптивен дизайн. Той удовлетворява интернет потребителите и се харесва на Google.

#4 Засилете скоростта на зареждане на сайта

В доклад на Google се казва, че скоростта на зареждане е много важен фактор, от който зависи какъв ранг интернет търсачките ще дадат на сайта Ви. Зареждането не трябва да отнема повече от 4 секунди. Колкото по-кратко време му трябва, толкова по-добре. Потребителите не обичат да чакат. Една секунда повече и търпението им може да се е изчерпало.

 

За да установите дали сайтът ви е достатъчно бърз, може да използване онлайн инструмента GTMetrix.com.

#5 Оптимизация на изображенията

Ключовата дума трябва да фигурира в минимум един снимков файл. Влезте в настройките на изображенията и в полето Alt Text въведете име, например "промяна_в_кариерата". Правилно редактираните изображения са добър пример за on-page оптимизация. Те се явяват още един източник, който разкрива целите и предназначението на сайта. Така Google ще го открива по-лесно, което автоматично ще повиши трафика. 

#6 Публикувайте дълги статии

Дългите статии по-детайлно разглеждат актуален проблем. Те носят повече качествена информация, което ги прави полезни за потребителите. Освен това Google обича сайтовете, имащи дълго, евъргрийн съдържание и именно тях слага на по-висока позиция при търсене. Стремете се да публикувате статии с дължина над 1000 думи, които дават достоверна информация. Дългото, качествено и добре написано съдържание поражда ангажираност и силно спомага за изграждането на лоялна аудитория от читатели.

#7 Избягвайте пренасищане на съдържанието с ключови думи

Бъдете внимателни с употребата на ключови думи. Ако се срещат твърде на често има риск сайтът Ви да бъде наказан. Допустимата наситеност на ключови думи присъстващи в една статия е 2-5%. Имате пълна свобода да използвате синоними. Така ще избегнете повторенията на една и съща дума или израз и няма да си навлечете гнева на Google.

#8 Добавете бутони за споделяне в социалните мрежи

Споделянето на вашите публикации в популярни социални платформи като Facebook, Google+ и LinkedIn привлича посетители. Колкото повече са споделянията, толкова по-големи са шансовете Вашата статия да стигне до по-широка аудитория от читатели, които искрено се интересуват от темата. Позиционирайте бутоните за споделяне на места където хората ще ги видят, като например в началото и края на публикацията или отстрани.

Проучване на BrightEdge показва, че когато бутоните за споделяне са на достатъчно видно място, това увеличава споделянията със 700%.

Представените са само част от общоприетите техники за ефективна on-page оптимизация. Важно е да се прилагат всички от посочените. Ако разчитате само на една или две техники, няма да постигнете нищо. Правилната употреба на пълния набор от полезни практики води до трайни подобрения в трафика на сайта, а това увеличава приходите Ви.

 

   

0 коментарa

Виж още