Исках да съм Супермен. Провалих се...

Исках да съм Супермен. Провалих се...

Морските пехотинци, изглеждат изключителни в очите на хората с по-обикновени професии, обаче тези толкова смели мъже, доста често страдат от т. нар. посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Причината за това е, че са видели и преживели толкова ужасяващи и разтърсващи събития, които никой от нас, не би могъл да си представи. Дълбоко в себе си, те чувстват срам и в следствие на това постепенно придобиват посттравматично стресово разстройство. Много от тях смятат, че са "слаби" и "разкъсани" в резултат на борбата с това чувство.

Често можете да ги чуете да изричат следите думи: „Исках да съм Супермен. Провалих се...“.

Специалистите работещи в сферата на психологичното консултиране, споделят, че за д помогнат адекватно на страдащите от ПТСР, често използват когнитивно—поведенческа терапия (КПT). Тя е златен стандарт за лечение на посттравматично стресово разстройство, което учи хората, как да променят своите безполезни мисли за травмата и свързаните с тях събития, и как да обработват травмата по полезен за съществуванието им начин.

Първата стъпка е да терапевта да се опита да разбере гледната точка на клиента (мислите, които го задържат в травмата). Повечето гледни точки на страдащите от ПТСР са: "Това, че се появи тази трагедия е единствено по моя вината." "Трябваше да направя нещо по-различно." "Аз не съм герой. Аз съм провал.".

С цел да се отговори на тези гледни точки, още при първата среща, терапевта опитва да получи повече информация от клиента си и опитва да разбере това, което го кара да мисли именно по този разрушителен начин. Така че, за тези, които са заявили, че са искали да бъдат Супермен, но не са успели, психологът често задава следните въпроси:

„ Разкажи ми за Супермен. Какъв е той? Има ли някакви слаби места?“.

Повечето от клиентите заявяват, че Супермен е невероятен Супергерой, притежаващ свръх сили, но и че е уязвим от криптонит. Криптонита е въображаем материал във вселената на Супермен, който се получава от радиоактивна руда на родната планета на Супермен - Криптон. Радиацията на материала предизвиква крайна физическа слабост в героя. Това е казано по друг начин „Ахилесовата пета“ на Супермен.

Втората стъпка е да се оспори мисленето на клиента. Тук психолога често задава следните въпроси:

„Дали, това, че Супермен е уязвим на криптонит, го направи по-малко Супергерой?“.

Почти винаги хората страдащи от ПТСР, казват: "Разбира се, че не."

И тогава идва осъзнаването, в следствие на което клиента се усмихва разбиращо и споделя: "Виждам на къде биете, докторе.“. Напрежението постепенно спада, самочувствието на страдащият от постравматичното стресово разстройство постепенно се повдига и се появява надежда за бъдещето.

От тук насетне, терапевтът прави паралел между Супергероите, като Супермен, Батман, Х-Мен, както и други измислени герои, като например оцелелите от "Живите мъртви", "Междузвездни войни" и "Хари Потър" и собствения живот на клиентът. По-специално се фокусира върху промяната на мислите на клиентите, за да ги направи по-адаптивни към реалността. Например, "Преживял съм редица травми и се преборих за да оцелея, но все още мога да бъда герой за себе си и за хората, които обичам и на които държа.".

Този психотрерапевтичен подход се нарича Терапия чрез Супергерои . Целта на това е, клиентът да се научи как да превърне версията на самият себе си в Супергерой, да се научи да управлява своята дълбока тревожност, депресия, тежка травма, или пристрастяване към болката. Целта е, страдащият да се научи, че под маската на силата и увереността, всички Супергерои се страхуват, всички се борят, всички те са уязвими и че всички личностни черти които притежават, само могат да им помогнат за да бъдат по-добри герои, на първо място за самите себе си, а след това за всички останали от обкръжението си „Точно като теб!“.

 

   

0 коментарa

Виж още