Истината за антибактериалните сапуни

Истината за антибактериалните сапуни

Федералната агенцията за контрол на храните и лекарствата съвсем наскоро забрави антибактериалните сапуни, тъй като не осигуряват нито по-голяма безопасност, нито по-добра хигиена от обикновените. Забраната беше наложена миналата седмица, на 2 септември. ​​​​​​​
„Потребителите може да мислят, че антибактериалните миещи препарати са по-ефикасни в борбата с бактериите, но ние не разполагаме с научни доказателства, че те са по-добри от обикновените сапун и вода.“ – каза Джанет Уудкок, директър на Центъра на изследване и оценка на лекарствата към FDA.

„Действително, според някои данни , антибактериалните съставки могат да донесат повече вреда, отколкото полза в дългосрочен план.“ - добави тя.

Забраната се отнася за продукти с 19 активни съставки, включително триклозан и триклокарбан - две широко използвани антибактериални вещества.

Един от опитит сочи, че дори в лабораторни условия са девет часа, за да има възможност триклозанът да прояви антибактериалния си ефект. Това е доста повече от 20-те секунди, необходими на хората да си измият ръцете.

Множество други изследвания са потвърдили, че миенето на ръцете, с антибактериален сапун не премахва повече бактерии и не предотвратява повече заболявания от обикновения сапун. Просто работи по различен начин.

Докато обикновения сапун механично премахва микробите от ръцете, антибактериалният съдържа химически вещества, които могат да убиват бактериите или да потискат растежа им. И изглежда, добрият стар метод с отмиването работи също толкова добре.

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата регистрира още триклозана през 1969 г. и от този момент насам съставката е добавяна към множество сапуни, козметични и почистващи препарати. Но се оказва, че триклозанът не само не почиства по-ефективно от обикновения сапун, но и вреди повече, отколкото помага.

Изследвания сочат, че триклозанът може да увеличава резистентността на микробите към антибиотици, да нарушава хормоналния баланс при животинските видове и да убива водорасли

.Споделете, нека запазим природата чиста !

   

0 коментарa

Виж още