Истинска загадка е на кого и по какъв начин НЕК плаща за тока

Истинска загадка е на кого и по какъв начин НЕК плаща за тока

В дълбока тайна се пази факта на кои електро производители и по какъв начин плаща НЕК за произведения и купен от тях ток, информират от в. "Сега"

Странното е, че дори МЕ, което се явява принципал на НЕК, не е наясно на кого дава пари фирмата. В края на месец юни тази година плащания на НЕК към различните производители на електричество са в размер на  2.3 млрд. лв.

Така НЕК е покрила 88% от разплащанията си към въглищни централи, американски тецове, АЕЦ, ВЕИ-та, ВЕЦ-ове и др. Задълженията на комапнията в края на юни са около 1.5 млрд. лв., като почти 190 млн. лв. са били просрочени. Тези данни са предоставени от министерството и показват, че там е известно какво и колко дължи НЕК, но не е известно на кого ги длъжи. Съвсем скоро за забавени плащания изплака Иван Андреев, шефът на АЕЦ "Козлодуй", който каза дори колко му дължи електрическата компания.

Наскоро той без скрупули обяви, че НЕК е дължи почти 90 млн. лв. за купения от АЕЦ ток. Точно поради тази причина централата ще си удържи 40 млн. лв. от дължимото и няма да даде държавен дивидент. Разплащанията на НЕК винаги са предизвиквали любопитството на обществеността. Преди две години стана ясно как държавната фирма е плащала на производителите на електричество. Въпреки огромните си финансови проблеми електрическа компания по това време е била изключително стриктна към фирмите на Христо Ковачки.

ДЪлжимото към държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел" били плащани по възможно най-стриктния начин, докато другите фирми са чакли ред. Приоритетни са били и плащанията към ТЕЦ "Свилоза" и сливенската "Топлофикация". Според станалата известна справка в списъка са били 50 компании, за които са нареждани плащания. Едва 34 от електропроизводителите са взели 50% и над 50% от парите, които са им дължали. Останалите не толкова привилегировани компании са си взимали само между 20 и 30% от дължимите пари.

   

0 коментарa

Виж още