Истински обир! Знаете ли каква е лихвата по кредитната ви карта?

Истински обир! Знаете ли каква е лихвата по кредитната ви карта?

Съобщение от сайта на ЦБ информира, че от 25 август 2016 г. БНБ публикува информация за лихвите и сумите по кредитите, усвоени чрез кредитни карти.

По информация на БНБ от 2011 г. до днес лихвите по кредитните карти на българина са над 18% през всичкото това време, информират от Блиц.

На практика  данните от тази статистика са в известен смисъл подвеждащи, защото условията по разнообразните видове кредитни карти и банки са различни и сравнението е трудно и относително. При някои от картите върху използваните суми за покупки след гратисния период лихвата е 10%. За този тип кредитиране са изключително важни допълнителните разноски. Затова е препоръчително да се гледа ГПР, който практически показва всички допълнителни такси, които банките взимат в добавка. При други кредитни карти ГПР надхвърля 60 % - точно благодарение на таксите. Една от банките пък предлага платинена карта и се изисква плащане на 250лв само за разглеждане на документите. Годишните такси по картата също може да увеличи ГПР-то.

Някои банки взимат по 260 лв. за поддръжка на картата за година. Много са високи и таксите за теглене на пари в брой. Мнозина не знаят, че кредитната карта не се ползва за вземане на пари на ръка. Тя е направена да се използва за виртуално плащане. Затова тегленето на пари в брой струва толкова скъпо. За изтеглени пари от банкомат не съществува гратисен период и лихвите започват да текат на момента. Дори и лихвите са различни и от тези за плащане на сметки и извършване на покупки.

  Лихвата за просрочия се образува като към настоящия ОЛП се прибавят 10%. Значи, ако имате неплатени в срок данъци, НАП ще начисли върху просрочената сума точно 10.00%.

Основната лихва всъщност няма някакъв търговски смисъл, тя служи предимно за определяне на наказателните лихви по просрочени държавни задължения.

БНБ информира, че основният лихвен процент остава 0.00% и през септември.

   

0 коментарa

Виж още