И чехи ще пазят българската граница от мигранти!

И чехи ще пазят българската граница от мигранти!

Чехия ще окаже съдействие на България за охрана на външната граница на Европейския съюз. Това заявиха на съвместна пресконференция в Прага президентите Росен Плевнелиев и Милош Земан, съобщи БТА.

Българският държавен глава дойде на двудневно официално посещение, където провежда дискусии с чешкия си колега, съобщи президентският прессекретариат.

Двете страни ще комбинират техническите детайли по необходимата на българската държава помощ и това ще се случи възможно най-скоро, поясни президентът Милош Земан, според когото другите страни членки на ЕС също трябва да проявят солидарност със държавите, подложени на най-голям миграционен натиск.

България показва от самото начало на миграционната криза, че работи успешно по най-дългата сухопътна граница на ЕС с Турция, обясни президентът Росен Плевнелиев.

Според изказванията на държавния лидер, взаимодействието между българските и турските власти за ограничаване на миграционния поток доказва, че това споразумение може да проработи в по успешен начин. "Не искаме т.нар. Балкански маршрут да бъде отворен отново, не искаме и да възникват алтернативни маршрути", категоричен беше президентът Росен Плевнелиев отговаряйки на на журналистически въпрос.

В Прага държавният лидер се обяви за прагматичен подход и за по-тясно взаимодействие със съседните на ЕС държави по отношение на миграционният проблем, което да отговори на страховете на европейските граждани от масова миграция към Европа от съседни региони,които претърпяват кризи.

   

0 коментарa

Виж още