Казанлък се сдоби с автентично иглу

Казанлък се сдоби с автентично иглу

Колкото и странно да звучи, с центъра на Казанлък се появи истинско иглу. Точно на площад „Севтополис“!

Няма грешка! Автентичното иглу е изработено от трима ученици от Художествената гимназия в Казанлък. Те изполват благоприятните метеорологини условия и повее от 17 часа градят и оформят съоръжението.

В началото на мястото на иглуто имало голям снежен човек. Няколко часа след това той се превърнал на 2,5 метрово иглу. За оформлението били нужни 1,5 тона сняг, събран от площада и наоколо, информират от Дарик.

Вътрешностт на екскимоския дом е почистена и дори има пейка, където всеки може да поседне да почине ли да изпие чаша бира или вино. Външното оформление на северния дом отнема около 20 часа на майсторите, а помощниците са мнозина. Вчера, вече готовото иглу, е било център на внимание за малки и големи в Казанлък. Край него децта се пързаляли и играели на воля.

Идеята на тримата майстори е била да освежат и развеселят центъра на града и да отвлекат вниманието на хората от неприятностите, които им донесе лошото време през последните дни. Така искали да убедят всички, че зимата може да бъде и забавна и няма нищо лошо в това да има много сняг.

Момчетата споделили, че ще е чудесно, ако иглуто успее да остане на центъра по- дълго време, за да забвлява гражданите.

Всеизвестно е, че иглуто е традиционния дом на ескимосите. Независимо, че е направено от снежни блокове, то успява да пази успещно своите обитатели суровите климатични условия навън. Ако навън е -45 градуса, в иглуто температурите варират от -7 до 16 градуса.

Казанлъшкото иглу може и да не държи плюсови температури, но със сигурност стоплило душите на всички, които са го видели.

   

0 коментарa

Виж още