Какво превръща мениджъра в лидер?

Какво превръща мениджъра в лидер?

Всеки човек иска един ден да каже: "Справям се отлично със всичко, с което се захвана ", но за повечето от нас, е много малко вероятно това да се случи. Хората обикновено са склонни да използват едни и също подходи в работата си, особено когато става дума за конкретна научна област. Бихте ли опитали да направите нещо, по различен от обичайният начин?   Можете да опитате и да смените стратегията за действие. Но трябва наистина да мисля за новото, като за нещо напълни постижимо, а не като препятствие, което се е изпречило на пътя ви. Разбира се можете да продължите със старият и вече усъвършенстван начин, но надали той ще даде 100% резултат.

Бъдете себе си

След дългогодишни изследвания на това в какво човек е най-добър, посредством разнообразни личностни тестове, изводът е, че винаги преди да захванете с каквато и да е работа, първо се уверете, че това е най-подходящата длъжност за вас. Едва тогава, можете да бъдете сигурни, че ще се справите с отговорностите които ви поднася работата ви, защото съвпада с вашата индивидуалност и личен стил.

Заложете на силните си страни

Истинският лидер, е онзи който може да намери решение когато е необходимо и да знае към кого да се обърне за подкрепа, ако се наложи. Често на лидерът се налага, да остави на заден план собственото си его, за да овладее конктретна ситуация, да потърси помощ от друг специалист, чиито компетенции той самият не владее. Това много важно качество, което лидера, задължително трябва да притежава.

Бъдете отворени за обратна връзка

Историкът барон Джон Актън казва, че „властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно.“ и в това има много истина. Психологическите изследвания са установили, че колкото по голяма власт притежават хората, толкова повече имат склонност да омаловажават приноса на другите. В резултат на това, много работодатели действат по начин, който ги прави непопулярни.

Скорошен доклад установи, че отношенията между служителите с прекият началник са от  ключово значение за удовлетвореността им от работата. Проучването показва, че 65-75% от хората, споделят, че най-лошата страна на работата им е именно техен шеф. Изводът е, че много хора са нещастни по време на работа.

Ключът към успеха е лидерът да изслушва своите подчинени. Ако спре да се вслушва в хората с които работи, те биха правили нещата така, както намерят за добре, независимо от това, което хората около тях казват. Пример за подобен тип поведение, са главните изпълнителни директори на успешни компании, които се радват на бърз успех.

   

0 коментарa

Виж още