Какво представляват ЛАРП игрите?

Какво представляват ЛАРП игрите?

Хората в ЛАРП игрите си поставят дадена ситуация и самостоятелно избират как ще постъпват героите им.

Като малък всеки е играл „Стражари и апаши“ или поне е чувал за тази игра. Ако тя е била сред вашите фаворити, може би днес ви се приисква от време на време да се позабавлявате отново с нея.

Не е необходимо игрите да бъдат привилегия единствено за децата.  Пример за това са ролевите игри, или наричани още ЛАРП. Името е съкращение от Live action role play. Този вид игри са съвременното превъплъщение на „Стражари и апаши“ и с тях се забавляват хиляди хора по целия свят.

В България този вид игри са изключително разпространени, един от запленените ЛАРП играчи - Кирил Драгомиров, разказа по-подробно за това култово забавление.

Играта има своя предистория и разбира се отправна точка, за която играчите да се хванат. На база на тази история те играят ролята която им е отредена.

В ЛАРП игрите се поставя предварително дадена ситуация и играчите си избират какви ще бъдат – рицари, елфи, оцелели след апокалипсис и т.н. В хода на играта всеки самостоятелно решава какво ще прави и как ще постъпва героят му.

За целта се изработват специални костюми, правят се и оръжия, а за да бъде всичко максимално близко до реалната ситуация се изработва реквизит. Идеята е сценарият напълно да отговаря на съответната епоха в която се развива действието.

Кирил споделя, че изграждайки персонажите си, много често им се налага историческо проучване за това как са изглеждали облеклата от определената епоха или зона и се опитват да ги пресъздадат основно чрез използването на естествени материали.

За битките в игрите има специална система, която изисква доста упражнения и ловкост.

Отстрани ЛАРП изглежда изключително интересно и много прилича на професионално подготвена пиеса.

В страната ни от много време се провеждат ЛАРП игри и ежегодно се организират големи събития, на които се събират фенове и се забавляват заедно. Едно от най-популярните е “The fog” . Ако имате желание да станете член на обществото, то  можете спокойно да се включите в ЛАРП игрите, тъй като те са винаги отворени към новите участници!

 

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още