Какво се случва? Температурни аномалии тревожат учените!

Какво се случва? Температурни аномалии тревожат учените!

Преди два дена чешки метеоролог алармира обществеността за нечувано високи септемврийски температури, регистрирани в Чехия 33,2 градуса. В продължение на седмица се поддържат подобни температури. Такъв феномен не е документиран за изминалите 100 години, информира Блиц.

Ян Шрамек, метеорорлог, казва, че в момента над Централната част на континента има високо атмосферно налягане, което е основната причина за по- високите от обичайното температури, характерни по-скоро за Средиземноморието. В допълнение на това през месец август, както и в началото на септември почти не е имало дъжд.

 

Според прогнозите на синоптиците, горещините ще са до четвъртък. След това от запад в Чехия ще нахлуе малко по- хладен атмосферен фронт, който ще свали температурите до 22-25 градуса. В събота се очаква началото на дъждовен период.

В същото време от Великобритания вчера съобщават за най-горещия 13-ти септемврийски ден от повече  100 години насам. Според британската Метеорологична служба в Грейвзенд, графство Кент, е било 34,4 градуса, което прави вчерашния ден най-жаркия за тази година и най-горещия септемврийски ден от 1911 г.

По-рано през деня беше съобщено за рекордните 32,8 градуса Целзий на летище "Хийтроу" и в Кралската ботаническа градина в Кю, Лондон.

 

Заради тези високи температури лондончани прекарали деня в парковете в столицата. Жителите и гостите на южния град Брайтън са използвали деня за плаж.

 

Служителите, които се грижат за животните в зоопарка в Лондон, са разхлаждали животните, давайки им ледени кубчета с вкусни хапки.

Те споделят, че сурикатите, например, са пустинни животни и виреят на горещо. Тези питомци са родени в зоопарка и не са свикнали на суровия пустинен климат. Затова се налага да им се помага при охлаждането.

В световен мащаб 2016 г. ще се окабе най-топлата година, откакто се води подобна статистика. Това е така, заради отделяните парникови газове и феномена Ел Ниньо, който позволи затоплянето на Тихия океан.

В понеделник от НАСА информира, че август е бил най-топлият месец от 19-ти век насам.

   

0 коментарa

Виж още