Какво стои зад масивните DDoS атаки в САЩ през изминалите дни?

Какво стои зад масивните DDoS атаки в САЩ през изминалите дни?

Една атака на основен доставчик на DNS услуга буквално срина интернет в петък и се отрази на повече от 80 популярни уеб сайтове, включително PayPal, Reddit и Twitter.

Безброй сайтове останаха недостъпни в петък след като бяха осъществени  три отделни DDoS атаки срещу основен интернет сървър, а той блокира услугата за силно трафиковите сайтове като Pinterest, Spotify и New York Times.

 

Първата атака към сървъра в Ню Хемпшър бе осъществена в петък сутринта, но DNS компания Дин успя да разреши проблема в рамките на няколко часа. Въпреки това, втората атака започна в ранния следобед, последвана от трета. Това продължи до 18:30 Източно време, когато всичко било  оправено.

 

Как серията от кибератаки успя да срине интернета?

За да се разбере защо любимите сайтове на всички бяха недостъпни петък, е важно да се разбере същността на Domain Name Server (DNS). Представете си един DNS като телефонен оператор. С въвеждането името на уебсайт, се изисква DNS, за да се свържете към точно определен сървър.

 

Когато една група от ботове използва Wi-Fi рутери, компютри и други устройства, свързани към интернет, за да се създаде мрежа, която може да използва злонамерен софтуер без знанието на собственика. Той отговаря на изискванията на DNS сървъра и системата го отчита като нормален.

 

" Трудно е да се предотвратят атаките, защото те често се насочват чрез рекурсивни доставчици. Когато генерират искания, те задават произволен текст на предната част на имената на домейни, така имитират уникално искане. Тези искания се появяват в огромно количество- с десетки милиони. Подобно на всеки оператор, получаващи милиони заявки наведнъж, DNS Дин се срина".

Дали това е хак?

Не точно. Докато някои компании, които се занимават парични преводи, като PayPal и Amazon, са били засегнати, в момента няма доказателства, че информацията е открадната. Ройтерс съобщи, че мрежите на PayPal  не е бил хакнат.

Кой стои зад тези атаки?

Това е добър въпрос. New World Хакерите не са поели отговорност за нападението, според активиста и уеб консултанта Джисур Симонарсън. Тайната организация би се гордяла с DDoS атаките, като тази, над сайта на Би Би Си миналата година.

 

   

0 коментарa

Виж още