Как да избегнете професионалното прегаряне

Как да избегнете професионалното прегаряне

Във време на социални и политически вълнения като сегашното, ангажираност се изисква дори и от тези, които никога през живота си не са били активни. В ежедневието ни има гняв, безсилие, разочарование и разделение, но и чувство, за ангажираност на гражданите. Важно е да сте наясно, че всичко това може да повлияе на вашето психично здраве: прегарянето засяга активните хора и никой от нас не е имунизиран срещу него, така че нека се опитаме, да разберем какво е то и как можем да го предотвратим.

Какво представлява бърнаута?

Експерта по бърнаут - Кристина Маслач,  определя прегарянето като "синдром на емоционално изтощение, деперсонализация и намалена чувствителност към личните постижения, което може да се появи сред хората, които работят с други хора на определено положение.".

 С други думи прегарянето постепенно пълзи нагоре оставяйки ни физически, умствено и емоционално изтощени, както и разочаровани, обезверени, незаинтересовани и цинични. Тези, които са ангажирани с "кауза" и работят за социална промяна, независимо дали доброволно или професионално, са изложени на особен риск от прегаряне, защото влагат  сърцето и душата си в работата която вършат, имат идеали и очаквания за това как светът трябва да изглежда. В началото е много вероятно те да се радват на своята работа и дори да се чувстват горди, че са толкова ангажирани и посветени, дори когато все още не са спечелили награди и резултатите от труда им не са толкова явни.

Няма стандартна рецепта, но простите неща могат да помогнат и да послужат като превенция срещу синдрома на професионалното прегаряне. не случайно този модел се нарича "АВС /азбука/ на превенцията срещу  прегарянето". Наименованието АВС или преведено на български азбука, идва от първите букви на думите Awareness / информираност/, Boundaries /граници/ и Connections /връзки/. Не е нужно да посещавате редовно терапевт за да предотвратите прегарянето.

Азбука на Превенцията на бърнаут

Идеалистите са тези, които по-често са изложени на риск от прегаряне: готови са да дадат всичко и никога не казват „Не“. Така че със сигурност личностните черти като перфекционизъм и патологичен алтруизъм, ни правят по-податливи на прегаряне, трябва да се има предвид, че такъв синдром не е просто проблем на индивида. По-скоро бърнаут се развива в групите и организациите, където преумората, често е съчетана с нереалистични искания, ограничени награди или резултати и признателност. Ето какво трябва да се практикува, ако цените своето благополучие:

Информираност

 Бъдете наясно с вашите собствени нужди.Имайте предвид, че ако станете жертва на синдрома бърнаут, това няма да бъде от полза за никого, най-малко за самите вас.

Граници, които ясно да разделят работата от почивката. Трябва да се научите на изкуството да казвате НЕ. Не само да го казвате, но и да сте убедени в своето НЕ. Ако сте на повикване в режим 24/7, знайте, че това е най-добрият начин за професионално прегаряне.

Връзки

 Поддържайте контактите си с хората, без значение дали са ваши роднини или просто приятели.

 

   

0 коментарa

Виж още