Как да НЕ рекламираме в Google AdWords

Как да НЕ рекламираме в Google AdWords

Като собственици на малък бизнес е необходимо добре да обмисляте как харчите всеки лев за маркетинг и реклама. За да оцелеете в критичните първи пет години, нито стотинка не трябва да се харчи напразно.

Pay-per-click (PPC) рекламирането е един от най-ефективните начини за реклама в Интернет и носи най-високи резултати, ако се прави както трябва. В обратния случай, обаче, тази стратегия може да ви коства доста вложени напразно пари.

Преди да започнете да изграждате PPC реклами, вижте тези пет най-често срещани и все пак лесни за избягване грешки, които ще ви спестят доста разходи.

  1. Зле написано и оформено съдържание

Това е най-често срещаната грешка в рекламата при Google Adwords. Разбира се, най-трудната част от създаването на реклама е измислянето на оригинално и атрактивно съдържание, но именно това умение трябва да усъвършенствате, за да получите ефект от тази маркетингова стратегия. Голямо предизвикателство е да се вместите в ограничението от символи и едновременно с това да напишете завладяващ текст.

За да се справите, можете да следвате някои добри практики. Заглавието е най-важната част на рекламата и се постарайте то да е възможно най-привлекателно. Не забравяйте още в него да включите ключови думи, по които потребителите могат да ви намерят.

Останалата част на рекламата е добре да съдържа основни характеристики на продукта, предимства за потребителите от закупуването му и разбира се, call-to-action бутони.

  1. Грешно таргетиране по ключови думи

Ключовите думи, по които е тартегирана рекламата, са с изключително значение за нейния ефект. Голяма част от PPC рекламите не носят високи конверсии, защото бюджетът им се изяжда от фрази, които не връщат инвестицията в тях.

За да спрете тези загуби, анализирайте добре ключовите думи, по които сте тартегирали рекламие си и спрете да използвате тези, които ви носят нулеви или минимални приходи.

  1. Твърде високи разходи за широко съвпадение

PPC платформите като тази на Гугъл, например, разделят начините за съвпадение на ключови думи на широко съвпадение, съвпадение по фраза и точно съвпадение. С избора на една от тези възможности се определя при какви видове търсения да се показват вашите реклами.

Ако влагате твърде много пари в реклами, показвани при широко съвпадение, със сигурност голяма част от тях отиват на вятъра. Това е така, защото много от рекламите, настроени по този начин, се показват при понякога съвсем несвързани с бизнеса ви търсения.

Целта на тази опция по принцип е да се увеличат обемите на трафика, но проблемът е, че съвсем малка част от този трафик ще ви донесе реални приходи. Затова е по-добре да спестите време и пари и да настройвате рекламите си към по-специфично съвпадение.

  1. Пренебрегване на допълненията към рекламите

Безплатните допълнения към рекламите са един от фундаменталните елементи на PPC маркетинга, но много хора не успяват да се възползват от техните предимства.

Тези допълнения позволяват на рекламодателя без допълнителни разходи да добави информация за продукта или бизнеса като цена, контакти, ревюта и други важни данни. Тази допълнителна информация може да увеличи неимоверно ефекта от рекламата, затова не я пренебрегвайте.

  1. Занемаряване на отрицателните ключови думи

Таргетирането по възможно най-точните ключови думи е жизненоважен фактор за ефекта на рекламата, но не бива да се игнорира значението и на отрицателните ключови думи. Те ви помагат да сложите граници на показване на рекламата, тоест да определите при търсене на кои фрази не желаете тя изобщо да се вижда.

Много хора занемаряват тези отрицателни ключови фрази и това е грешка. Така рекламата излиза извън контрол и пилее напосоки заложения бюджет. Ако обърнете внимание на тази негативни фрази, със сигурност ще повишите ефективността и приходите от PPC рекламите.

Ако търсите солиден партньор, който може да ви спести хиляди загубени и хвърлени на вятъра левове, обърнете се към PromoPointbg.com – професионалния партньор с доказана ефективност!

   

0 коментарa

Виж още