Как да се предпазим от инфаркт и инсулт

Как да се предпазим от инфаркт и инсулт

През последните години все повече се увеличава броят на младите хора, които страдат от високо кръвно налягане и имат сериозни проблеми със сърцето.

Според специалистите в областта на медицината причините за това са свързани най-вече с повишения стрес, с наднорменото тегло, обездвижването на работното място, тютюнопушенето, както и с консумацията на големи количества спиртни напитки.

Като средство срещу борбата с инсулта и инфаркта, докторите съветват 45 минути бързо ходене на ден , както и приемане на много плодове, зеленчуци, зърнести и бобови храни. Всички тези действия понижават високото кръвно, което е един от основните фактори за появата на инфаркти и инсулти.

Д-р Любомир Бауренски е един от най-добрите кардиолози в страната ни и работи в Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница. Той подчертава, че за съжаление българските пациенти водят нездравословен начин на живот, не са загрижени за здравето си и не са от най-дисциплинираните. Д-р Бауренски коментира, че стойностите на кръвното налягане биха могли да се контролират успешно и по този начин да се намалят до минимум рисковете и усложненията от хипертония. Добрата терапия на хипертонията води до намаляване на инфаркта на миокарда с около 25%, на мозъчния инсулт с над 40% и на сърдечната недостатъчност с 50% показват последните проучвания и доказват важността на своевременната лекарска намеса и лечение.

 Д-р Любомир Бауренски обясни, че самото лечение на хипертонията бива два вида: немедикаментозно и медикаментозно. За абсолютно всички хипертоници е задължителна немедикаментозната терапия, независимо дали взимат лекарства за високо кръвно налягане или не.

Специалиста препоръчва солта в диетата да бъде намалена - до 6 грама, у нас средностатистическият българин поглъща дневно над 15 грама сол. Важна предпоставка за възникване на инсулт или инфаркт е наднорменото тегло, д-р Бауренски съветва намаление на теглото и допълва останалите мерки които трябва да бъдат взети: редукция на алкохола до умерени дози, редовна физическа активност - препоръчва се 45 мин. бързо ходене почти всеки ден и здравословно хранене с приемане на много плодове и зеленчуци, пълнозърнести, бобови храни и намаление на животинските мазнини.

За по-голяма сигурност е препоръчително пациентът редовно да мери кръвното налягане в своят дом.

   

0 коментарa

Виж още