Как правилно да комбинираме работа и учене

Как правилно да комбинираме работа и учене

Да учиш и да работиш е по-бързият, но много по-сложен начин да успееш да се реализираш в професионален план.

Колкото по-рано успеете да откриете стаж или работа по специалността си, толкова по-лесно ще ви е да се издигате в кариерата си после.

Дори работата да не е по вашата специалност, изкарването на пари по време на обучението често е единственият начин човек да успее да се образова без да обременява финансово близките си.

Все повече хора започват да учат нещо ново когато, вече са се реализирали в дадена професия и се връщат отново в университета, защото им харесва да надграждат своите знания.

Тогава към работата и ученето може да се прибави и грижа за домакинството и децата и да ги комбинираме всичко през деня става прекалено трудно. За щастие не е невъзможно и не бива да се отчайвате. Ето и няколко съвета как да комбинираме работа с учене.

Първото, което трябва да прецените за себе си е в кой период от деня сте най-концентрирани. Сутрин ли сте по-енергични или следобед? Лесно ли заспивате след натоварен ден или имате нужда да „изключите“ за около час, в който да се отдадете на хобитата си неща и чак след това да си легнете?

Втората важна стъпка е да създадете описание на графика си през деня – кои часове са ви заети с работа, кои – с учене и кога времето минава без да сте направили нещо смислено. В продължение на няколко дни можете да записвате всичко, което правите през деня. Това ще ви изясни дали разпределяте както трябва времето си, дали не губите прекалено много енергия в безсмислени задачи. След като сте организирали времето си правилно, задачите ще приключват по-лесно и бързо.

На всеки два часа е добре да имате почивка за раздвижване, здравословна храна, малко упражнения. Правете ги не само когато учите, но и докато сте на работа. Така давате шанс на ума ви да се отпусне и да презареди, за да успее да свърши повече задачи за определеното време. Сега вече знаете,че при добро желание и организация, можете да комбинирате идеално работа и учене и да се чувствате добре след това.

   

0 коментарa

Виж още