Калфин: В диалога между ЕС и Русия, България трябва да е активна

Калфин: В диалога между ЕС и Русия, България трябва да е активна

По време на работното посещение в Брюксел, кандидатът на коалиция „Калфин - президент“ - Ивайло Калфин, коментира своите очаквания, за предстоящите избори. Той заяви, че „остри вътрешни проблеми“ разкъсват двете водещи политически партии в страната ни, като визира ГЕРБ, ръководена от Борисов и разбира се БСП. Към настоящият момент, ГЕРБ притежава близо 1/3 от парламентарните места. За да оцелее при следващите избори, ще е необходимо правителството им да прави постоянни „компромиси и крачки назад.“.

Относно страстта към военните, тази година се наблюдава тенденцията за избор на президент. За вицепрезидент, политическата партия ГЕРБ, предложи вицеадмирал.

Калфин припомни, причините поради които е решил да се кандидатира за поста държавен глава на Република България. Той сподели, че АБВ е положило огромни усилия за да бъде формирана широка коалиция от лявоцентристки и центристки партии. След 3 месеца дълги и изтощителни преговори, БСП е взела решение да тръгне по друг път. Поради тази причина, АБВ заявява желание за участие в изборите.

Състезанието с двете големи партии, които освен популярност, притежават и медиен ресурс, ще бъде изключително трудно и оспорвано. Калфин коментира и отказа на БСП и ГЕРБ, да участват в предизборните дебати, което „поставя кампанията им в сянка“.

Ивайло Калфн изрази своето съжаление, относно изоставените енергийни проекти, заради които страната ни плаща солидни глоби на Русия. Освен това в следствие на несъстоялите се обещания, България е „загубила ролята в региона, която е имала преди 2009 година.“ и е влошила външните отношения с Русия.

Страната ни постепенно „отслабва на международната сцена“ и губи позициите, които в миналото е заемала. България, като всяка друга държава, има своите национални интереси, добрите отношения с Русия са само част от тях, но не бива да бъдат възприемани като „противопоставяне на членството ни в ЕС и НАТО.“ 

Кандидатът на АБВ, сподели, че държавата ни би трябвало да бъде инициатор на разговор за необходимостта от стратегическо партньорство с руската страна, разбира се в рамките на ЕС.

   

0 коментарa

Виж още