Калфин е категоричен: Доходите от труд трябва да нараснат!

Калфин е категоричен: Доходите от труд трябва да нараснат!

Днес, Ивайло Калфин – кандидат за президентският пост на коалицията „Калфин – Президент“,  обсъди заедно със специалистите от синдиката КТ „Подкрепа“, функцията на държавния глава по повод увеличаването на доходите от труд, на гражданите в България.

По време на приема, Калфин категорично обяви своята позиция, относно необходимостта от повишаване на приходите от труд и заяви, че този жизненоважен въпрос ще бъде приоритетна тема в управлението му.

Калфин изтъкна, че има разнообразни способи, посредством които да бъде постигнато желаното увеличение на приходите, като например, с помощта на повишаване на минималната работна заплата у нас, покачване на минималните осигурителни доходи на гражданите, повторно изчисление на хонорара на работещите в публичния сектор. Според кандидата за президентският пост, важна роля е отредена именно на синдикатите. Калфин допълни, че мисията на държавния глава трябва да бъде изключително активна, като основната задача на президента бъде публично, да настоява тези процеси да се случват.

„Убеден съм и мога да защитя икономически тезата си, че нашата цел не трябва да бъде да правим икономика на ниските доходи – ниски заплати, ниски данъци, ниска покупателна способност.“ изтъкна той и сподели, че единствено чрез високи приходи и заплати хората биха се мотивирали да работят у нас. Освен това, „така бихме могли да задържим младите хора в страната ни.“, категоричен беше той.

Кандидата за президентското място, изрази становището си, че съществува необходимост България да завърши процеса по уговаряне на механизъм, посредством който да бъде определена минималната работна заплата.

Той изтъква, че е изключително горд от факта, че в изпълнение на длъжността си като социален министър е помогнал за реалното увеличение на минималната работна заплата в страната. „Това е изключително важно, защото така държавата осигурява минимум на заплащане.“, допълва Калфин. Според него, увеличението не е достатъчно и е нужно преизчисление на приходите, най-вече в публичния сектор.

Калфин прие отправеното от Димитър Димитров - президент на КТ „Подкрепа“ , предизвикателство и се подписа с думите: „Аз ще работя за това социалната държава да се напълни със смисъл“. 

   

0 коментарa

Виж още