Калфин и Трайков в интелигентен двубой

Калфин и Трайков в интелигентен двубой

Днес в предаването „Здравей, България” по Нова Телевизия се състоя поредния планиран дебат между кандидати за президент на Републиката. Днешните участници бяха Трайчо Трайков, излъчен от Реформаторския блок, и  Ивайло Калфин, издигнат от листата на АБВ.

Основните теми, на които двамата кандидати акцентираха бяха външната и вътрешна политика на сраната, както и партийните битки.

Ивайло Калфин подчерта, че приоритет на дейността му ще бъде бежанската криза, която спешно трябва да се овладее. За него е изключително важен въпроса кога най- скоро Афганистан ще може да изтегли своите бежанци.

За Трайков мигрантския въпрос е пряко свързан с вътрешната сигурност на държавата и върху това ще се фокусира основната му дейност.

И двамата кандидати бяха единодушни по въпроса за правомощията на президента. Те смятат, че президентът има достатъчно правомощия, които е наложително да се ползват пълноценно.

Калфин намекна за необходимост от промяна в съдържанието на Конституцията. Според него необходимо е президентът да има право на законодателна инициатива. Докато Трайков ще лобира за намаляване на парламентарната квота в съдийската колегия.

Калфин бе категоричен, когато бяха споменати отношенията с Русия. Според него страната ни няма никакви облаги от влошаване на отношенията с Русия и деленето на русофили и русофоби е съвсем изкуствено. Според него по презумция българофилите са русофили. Трайчо Трайков не се съгласи с това твърдение.

Трайков дебело подчерта, че не ебил член на нито една партия и това му дава предимство пред останалите кандидати и ще съумее по- лесно да бъде надпартиен президент.

Двамата участници в дебата са били министри при Борисов. Трайков обясни освобождаването си от поста министър на енергетиката с натиск от страна на Русия.

Калфин пък каза, че коалиционното споразумение на се спазвало и той бил принуден да напусне поста си на социален министър.

 

   

 

   

0 коментарa

Виж още