Калфин: Страната ни трябва да насочи вниманието си към българите в чужбина

Калфин: Страната ни трябва да насочи вниманието си към българите в чужбина

На своя пресконференция в град Стрелча, Калфин заяви пред събралото се множество, че за решението на демографският проблем, е необходимо да се обърне сериозно внимание на два основни въпроса. Единият е свързан със задържането на младите българи в страната ни, а вторият „да направим всичко възможно да задържим сънародниците ни зад граница, близо до държавата си.“

Ивайло Калфин, коментира, че към настоящият момент, в държавата, не съществува каквато и да било политика, насочена към българите живеещи и работещи в чужбина. Той поясни, че за целта са необходими подходи „които да поддържат връзката на нашите сънародници с родината си“.

По време на срещата, той изброи водещите теми, свързани с приобщаването на нашенците живущи извън територията на България, които според него имат ключово значение и по които страната ни незабавно, трябва да започне да работи. Една от тях е за изучаването на българският език в чужбина, втората е за социалните и правни услуги за българите зад граница, а третата е свързана с облекчаване на гласуването.

По-късно, кандидатът за президентския пост на Коалиция „Калфин-Президент“ – Ивайло Калфин, заяви в една от националните телевизии, че след гласуването на евродепутатие от БСП, в подкрепа на миграцията, поведението на Нинова и Йотова е „демонстрация на лицемерие“.

Според Калфин, подкрепата за подобен документ в условията на тежка бежанска криза, в каквато се намира не само страната ни, но и цяла Европа, е изключително прибързано и абсурдно действие. Той е категоричен, че у нас, във връзка със засилващият се поток от мигранти, възникват редица проблеми.

Основните фигури, излъчени от БСП в ЕП, според Калфин дължат обяснение за своите действия в подкрепа на спорната резолюция. Той предложи Станишев и Пирински, да излязат и да обяснят пред цялото българско общество, какви са мотивите им и въз основа на какво са решили да подкрепят резолюцията.

 Калфин сподели, че приемането на въпросната резолюция е недопустимо, тъй като тя не е законодателна.

   

0 коментарa

Виж още