Китайска корпорация се интересува от проекта за АЕЦ „Белене”

Китайска корпорация се интересува от проекта за АЕЦ „Белене”

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с представители на Генералната група за ядрена енергетика на Китай (CGN), предаде БТА. Срещата се състоя благодарение на изпратено писмо, в което китайската компания проявява интерес за бъдещо съдружие в ядрената енергетика, съобщиха вчера от Министерството на енергетиката.

Министър Петкова изложи концепцията на българското правителство за създаване на нова ядрена мощност у нас - ако се разполана със стратегически инвеститор, без предоставяне на държавни гаранции и без договори за дълъг период отноно изкупуване на произведената енергия.

Генералната група за ядрена енергетика на Китай се вълнува от темата за бъдещето на проекта "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева.По думите на Петкова страната ни има е подготвена да води преговори с потенциален инвеститор, който би много заинтересован от осъществяването на проекта.

Екипът на Министерството на енергетиката даде информация за параметрите на проекта "Белене", както и за вече направената към него инфраструктура, издадените разрешителни и лицензи.

Най-голямата китайска корпорация за ядрена енергетика е държавна собственост. Главната й дейност има връзка с с изграждане на ядрени електроцентрали, както и развитие на възобновяемите източници. Китайската корпорация създава и шест ядрени центъра за научна и развойна дейност.

В този момент компанията експлоатира 16 ядрени блока в Китай, други 12 блока са в процес на създаване. Към 2015-та година инсталираната мощност в ядрена енергия от корпорацията е над 17 гигавата.

   

0 коментарa

Виж още