Китайци пристигат за фестивала на киселото мляко!

Китайци пристигат за фестивала на киселото мляко!

От 22 до 25 септември в село Момчиловци ще се състои втори ежегоден фестивал на киселото мляко. За него се очаква да дойдат много гости от Китай, където млякото на Родопите и Момчиловци се представя като една от тайните на дълголетието. 

Фестивалът на киселото мляко има за задача да разспространи традициите в производството и консумацията на киселото мляко и млечни продукти в Родопите, в автентична комбинация с богатството на песенния и танцов фолклор, занаяти и култура.

Фестивалната програма съдърж в себе си изложение на млечни продукти и занаятчийски изделия, концерти на фолклорни състави и изпълнители, национален конкурс "Мис Родопи", на който ще бъде избрана Кралица на млякото.

Млякото и изключително полезната родопска кухня са на главен почти в програмата на Фестивала на киселото мляко - култура и традиции. Вкусът на мляко от Родопите ще бъде припомнен с дегустации на продукти на местни производители и мандри. В музея в Момчиловци ще се представи Демонстрационен център за народни традиции и занаяти.

В първия ден на фестивала - 22 септември, в селото ще бъде открита паметна плоча на опълченеца Вълчо Гайдаров, а един от почетните гости по време на тържеството ще бъде китайският художник Лианг Женг, както и актьори, които ще представят театър на сенките. 

   

0 коментарa

Виж още