Китай: Южна Корея ще "плати цената" за планираната ракетна система

Китай: Южна Корея ще

„На Съединените щати и Южна Корея е отредено да "заплатят цената" за решението си, относно разполагането на  усъвършенстваната система за противоракетна отбрана, която неминуемо ще предизвика "контраатака", заяви днес китайски топ ежедневник .

Напрежението на Корейския полуостров тази година бе доста високо. Като се започне с четвъртия ядрен опит на Северна Корея през месец януари, който бе последван от изстрелването на сателит, низ от изпитания на различни ракети, и петият най-голям ядрен опит, който не извършен през миналия месец.

През месец юли, Южна Корея прие предложението на САЩ, да бъде поставена противоракетна система за защита срещу евентуални бъдещи севернокорейски заплахи, на американският терминал THAAD.

„Южна Корея си е поставила за цел, да разположи модерната система на голф игрище“, заяви вчера служител на министерството на отбраната.

Но планът разгневи Китай, чиито лидери се притесняват, че THAAD представлява мощен радар, който би могъл да застраши сигурността на страната.

В свой коментар, официалната  управляващата комунистическа партия, каза пред Пийпълс Дейли, че „опозиция на Китай против THAAD никога няма да се промени, тъй като представлява сериозна заплаха за регионалния стратегически баланс на сигурност на страната.“.

"Ако САЩ и Южна Корея навредят на стратегическите интереси и сигурността на страните от региона, включително и на Китай, ще се наложи да заплатят цената за действията си", пише още вестника.

Китай многократно обеща да предприеме конкретни мерки, срещу обявеното от THAAD решение, но към момента не са дадени никакви подробности за това какво може да се направи.

Съединените щати и Южна Корея от своя страна заявиха, че не застрашават сигурността на Китай.

„Китай е най-важният дипломатическа и икономически партньор на Северна Корея, но заради ядрените и ракетните тестове, дипломатите на Пекин останаха изключително разочаровани  и дори поискаха строги санкции на ООН срещу Северна Корея.“, пише още вестника.

Въпреки това, Китай продължава да призовава за мирни преговори при решаването на севернокорейските въпроси и заявява, че „наказанието не е най-доброто решение“ на проблема.

   

0 коментарa

Виж още