Кметът на община Казанлък положи цветя на новооткрития барелеф на Стефан Почеков (СНИМКИ)

Кметът на община Казанлък положи цветя на новооткрития барелеф на Стефан Почеков (СНИМКИ)

На Деня на Будителите, г-жа Галина Стоянова - кмет на община Казанлък, поднесе букет с цветя на новооткритата паметна плоча, на Стефан Почеков – виден учител и общественик на град Казанлък. Той е сред основателите на Ученолюбива дружина „Искра“, функционираща през 1873 г. Стефан Почеков е единственият гражданин на град Казанлък, взел участие в Априлското въстание.

Инж. Недялко Пъков - председател на Инициативния комитет, припомни пред събралото се множество живота и делото на видния казанлъчанин.

Още през месец Февруари, бе пусната подписка, за поставянето на паметната плоча върху намираща се на бул.“Розова долина“, сграда. Решението бе гласувано през месец септември, на едно от редовните заседания на Общински съвет на град  Казанлък, а днес официално е част от културно-историческото наследство на града.

Въстаника Стефан Почеков е бил приятел на бележитият зограф Петьо Ганин. Двамата са били съмишленици на делото на Васил Левски. Почеков е бил един от малкото свидетели, пред чиито погледи са били обесени четниците на Хаджи Димитър. Загива едва на 26 години, в Троянския балкан.

   

0 коментарa

Виж още