Кметът на Стара Загора може да спре застрояването на Бедечка

Кметът на Стара Загора може да спре застрояването на Бедечка

 

     Общината Стара Загора получи отговорът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка със застрояването на парк Бедечка.

     Преди време сдружението „Запазете Бедечка” поиска от общината да спре строителството на известния старозагорски парк. Казусът трябваше да се реши от Министерството на Лиляна Павлова. До нея бяха изпратени информации за гласуваните от Общинския съвет решения от 2011 година до сега, както и за жалби и публични обсъждания, насочени срещу акта на главния архитект на Стара Загора, допуснал застрояването на парк Бедечка. След анализа на Министерството  на регионалното развитие и благоустройство, е изпратено официално съобщение по казуса. В него е записано, че държавната институция няма право да анулира взети и гласувани решения от Общинския съвет и кметовете, които касаят общи или други устройствени планове. Министър Лиляна Павлова и нейните чиновници деликатно загатват за особено решение на проблема, което представлява пролука в законите на страната.

    Вратичката е свързана с правомощието на кмета, който според Закона за устройство на територията, може да стопира реализацията на одобрен план за устройство. Но не само това. Според закона той има право не само да спре изпълнението на плана, но и да го измени в друга форма. Казано на разбираем език, кметът на Стара Загора Живко Тодоров има пълното право да се позове на своите върховни правомощия в случая и да разпореди спиране на застрояването на парк Бедечка, както и промяна в устройствения план. Очаква се кметът на града да се вслуша в призивите на мнозинството старозагорци и да съхрани девствеността на парк Бедечка, който ще остане за поколенията, ако не бъде застроен и комерсиализиран.

    Преди няколко месеца кметът Живко Тодоров сподели, че е готов дори да проведе референдум по казуса, за да решат старозагорските граждани какво трябва да се случи по казуса Бедечка – да се застрои и превърне в комерсиален комплекс или общината да плати около 30 милиона, за да откупи земята от частните собственици и да я запази незастроена.

   

0 коментарa

Виж още