Кой беше Гордън Кей или Рене от „Ало, ало“?

Кой беше Гордън Кей или Рене от „Ало, ало“?

Гордън Кей, любимата звезда на мнозина от култовия сериал "Ало! Ало!“ почина на 75 годишна възраст в старчески дом, потвърди неговият агент. Актьорът, който стана известен с ролята си на Рене Артоа в британската телевизионна комедия, остави след себе си впечатляващо наследство и кариера.

Той участва във всички 84 епизода на хитовия сериал за едно десетилетие до 1992 г., и повтори ролята си 1,2000 пъти в сценичната й адаптация.

Но какво друго знаем - или не знам - за любимата звезда? Ето всичко, което трябва да знаете ...

Кей е роден в Хъдърсфийлд, Йоркшир, през 1941 г. с 42-годишна майка и баща, който - подобно на неговия герой  от "Ало, ало“ бил в съпротивата по време на Втората световна война.

 

Въпреки, че той е расте с невероятен афинитет към изкуството, Кей първо показва интерес към спорта. Той играе в ръгби лигата в училищна възраст.

Преди да реши да стане актьор, той с работи като оператор на машина във фабрика за вино и производствена линия за трактори, и двете в Западен Йоркшир.

На 25 годишна възраст той се мести в радиото, където интервюира Битълс през 1965 година.

След това решава да се пробва в актьорската професия и се прави своя дебют в радио шоу на Алън Еикбърн. В резултат на изпълнението си той получил договор в Болтън Октъгон Тиътър..

 

Една от първите му големи роли е на племенника Елси Танър, в „Коронейшън Стрийт“ през 1970 г.

По-късно, с ролята си на Рене в "Ало, ало!“ достига апогея си.  Кей едва успява да се измъкне от лапите на смъртта на 25 януари 1990 година.

Докато шофира колата си пада дърво, което чупи предното стъкло. Главата му е сериозно наранена.

След като се възстановява той не може да си спомни доста подробности за инцидента, но носи белега на лицето си от парче дърво, което се е забило в челото му.

   

0 коментарa

Виж още