Кой е символът на съпротивата на кубинците срещу промяна?!

Кой е символът на съпротивата на кубинците срещу промяна?!

Фидел Кастро е човекът който преобрази страната си, като се опълчи срещу САЩ и се превърна във вдъхновение за социалистическите бунтове по целия свят.

Преди десет години той предаде контрола на брат си Раул. След оттеглянето му от властта, страната, изпадна в икономическа криза.

В навечерието на рождения си ден на 13 август, тази година Кастро отново ще вдъхновява кубинците, тачещи комунизма.

Вторият секретар на Кубинската комунистическа партия (ККП) и поддръжник на твърдата линия - Хосе Рамон Мачадо Вентура, заяви, че  ще останат верни на идеите, за които Кастро се е борил през целия си живот, и и ще поддържат духа на съпротивата, борбата и диалектическата мисъл.

На 19 април, Фидел Кастро се завърна към публичните изяви, като изненадващо се появи на заключителната сесия на Седмия конгрес на ККП. На конгреса продължил 3 дни бяха произнесени речи, които строго осъждаха визитата на президента на САЩ Барак Обама в Куба през март, на която Обама отправи призив към кубинците за помирение и повече свобода.

По време на 47-годишното си управление Кастро непрекъснато присъстваше в живота на кубинците, но за разлика от своите предшественици забрани статуите и портретите на други обичани от нацията тоталитарни лидери.

Днес в чест на 90-ия му рожден ден, образът на Фидел Кастро е навсякъде и страната се пълни със символи в негова възхвала. На територията на цялата страна има билбордове с портрета на Кастро и с неговите най-известни фрази, а държавната телевизия съхранява безброй интервюта, които припомнят на нацията и на привържениците му за неговото управление.

До Кастро на нов правителствен имейл адрес, могат бъдат изпратени благопожелания за юбилея му. В централния град Санта Клара група студенти са разработили мобилно приложение, което позволява на потребителите да свалят цитати от написаните от него трудове и речи.

29-годишният лекар - Денет Ернандес, заяви, че Кастро е значима фигура и въпреки че има хора и за, и против него и е баща на едно цяло поколение кубинци. Според доктора: „Младежта иска да вземе съдбата си в свои ръце. Това не означава, че отричаме историята, а че искаме да продължим напред".

 

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още