Колекция от уникати! След светещият паметник на Самуил, се появи и пеещ

Колекция от уникати! След светещият паметник на Самуил, се появи и пеещ

Новият уникален български паметник е изцяло вдъхновен от героизма и успехите на българската армия пот 1916 г., както и нейния победен ход над Казашката конница под командването на ген. Иван Колев, е осъществен два пъти - в Добрич и в Македония

Трябва да признаем, че ген. Иван Колев е един от най-големите български пълководци. В памет на генерала, оставил трайна диря в историята на българските кавалеристи, в Добрич бе построен паметник. Иновативната скулптурна фигура ще радва местните жители и гостите на град Добрич с изпълнението на стария химн „Шуми Марица”. Паметникът изобразява фигурата на генерал Иван Колев, който води българската кавалерия по време на освобождението на Добрич от румънска окупация, яздещ кон.

Скулптурата е изработена от Александър Хайтов, авторът на уникалния светещ паметник на цар Самуил, информира 24chasa.bg.

Сега в центъра на вниманието ни е паметникът на генерала, който оглавява конната дивизия в Добричката епопея.

Музиката се активира с помощта на специален сензор, монтиран във фигурата на освободителя на Добруджа по времето на Първата световна война. Г-н Борисов е написал в социалната мрежа, че е задължително да помним историята си. Затова и правителството безвъзмездно е дало 3,5 тона гилзи, за да бъде отлят паметника. Отправя и поздрав към автора на паметника, както и всички останали, помогнали този паметник да стане факт. Поздравявам скулптора и всички, които направиха възможна реализацията на проекта", пише още Борисов.

В миналото са правени опити да се организира конкурс за изграждането на монумент на генерала, но всички са завършвали с провал. Цената на паметникът възлиза на около 160 000 лева. Половината са осигурени от общината, а останалите да дадени от Валери Симеонов, дядото на който е намерил смъртта си в тези сражения.

Статуята на легендарния ген. Иван Колев е направена в леярната в Требич, в работилницата на Марин Марков, където бе изработен и монументът на Цар Освободител, намиращ се на площада пред Народното събрание, също така и лъвовете от Лъвов мост.

 

   

0 коментарa

Виж още