Колко медала ще донесат родните спортисти от игрите в Бразилия?

Колко медала ще донесат родните спортисти от игрите в Бразилия?

Рио де Жанейро – новата световна олимпийска столица ще събере изтъкнати спортисти от цял свят. За надпреварата са подготвени общо 306 комплекта медали в 28 вида спорт.

Факт е, че спорта в България от близо 2 десетилетия се движи по инерция. Общо 51 спортисти ще защитават честта на страната ни тази година в Рио де Жанейро. Уместно е да отбележим, че това ще бъде най-малобройната ни група от игрите в Мелбърн през 1956 година, когато за България са се състезавали само 43 състезатели.

Според треньорите на бъдещите медалисти, олимпиадата в Рио може да се окаже повратен момент в развитието на спорта у нас.

 През последните години започна да се инвестира в спорта, на територията на по-големите населени места се появиха нови зали, писти, стадиони, старите пък бяха ремонтирани. Държавата прави опити да привлече младите към спорта.

Със сигурност олимпиадата в Рио де Жанейро няма да е лека за родните спортисти. В Рио вече няма да видим известните състезатели: Мария Гроздева, Данчо Йовчев, Петър Стойчев, както и Станка Златева. Единственото изключение е Ивет Лалова, която съвсем логично бе избрана да бъде знаменосец на България при откриването на игрите.

Все още спортните коментатори не могат да направят точна прогноза за това дали и колко медала ще спечелим. Все пак те споделят, че имаме шанс за няколко – в художествената гимнастика, в спортната стрелба, в борбата, в бокса, в кану-каяка, както и в леката атлетика.

 На фона на състоянието на спорта в България и 2-3 медала на гърдите на родните спортист ще са отлично постижение. Всеки един от 51 спортисти заминаващи за участие в олимпиадата може би ще са част от бленуваното и дългоочаквано ново начало за българския спорт. Предстои да видим дали то ще се състои.

Нека всички заедно пожелаем успех българските момчета и момичета и нека ни зарадват с златни медали от всяка дисциплина в която се представят!

 

Източник: dnes.bg

   

0 коментарa

Виж още