Компанията Епъл ще плати на Ирландия 13 милиарда евро

Компанията Епъл ще плати на Ирландия  13 милиарда евро

Епъл е длъжна да плати на Ирландия 13 милиарда евро според решение на Европейската Комисия на ЕС. Компанията е уличена в неплащане на необходимите данъци на ирландската държава, информират от Би Би Си.

Разследването за данъчни злоупотреби е текло в продължение на три години.  Финалното решение заключава, че значително по-ниските данъци за американския технологичен гигант не са законни, съобщават от news.bg. Европейската комисия е категорична, че Ирландия е дискриминирала други компании като е плащала данъчна стойност около и под 1 процент за разлика от стандартния корпоративен данък в Ирландия от 12,5 процента. Американската компания и ирландското правителство оповестиха, че ще обжалват решението на ЕК, тъй като го смятат за нередно. Всъщност държавите, членуващи в Европейския съюз нямат право да предоставят данъчни облекчения на избрани компании, това коментира еврокомисарят Маргарете Вестагер. Тя направи разкритието, че Ирландия е дала гаранции на технологичния гигант, че ще плаща много по-малки данъци от нормалното много години поред. Както посочихме, ирландския корпоративен данък е 12,5 процента, а разследването на ЕК е изчислило, че Епъл е платила 1 процент данъчна тежест през 2003 година, а през 2014 година е заплатила нищожните 0.005 процента.

Медиите веднага заподозряха, че може да става дума за корупция в ирландските висши управляващи кръгове. Вместо да плаща високи данъци, Епъл е подкупила високопоставени държавни служители и е спестила колосални парични средства с цената на „трохи” за уредилите преференциите в Ирландия. Европейската комисия не коментира това подозрение, но то все пак остава. Епъл се слави като компанията, която постоянно се забърква в съдебни битки за патенти, данъци и обжалване на съдебни решения. Най-богатата компания в света, основана и развита от гениалния изобретател и маркетолог Стив Джобс, най-вероятно обаче ще трябва да заплати 13 милиарда евро на Ирландия, тъй като обжалването е безсмислено, щом законите на ЕС не позволяват данъчни преференции. Епъл обаче е уверена в своите топ-адвокати и нищо чудно да предизвика изненада ако обжалването се окаже успешно. Ако това се случи, хазната в Ирландия ще бъде ощетена с 13 милиарда евро.

   

0 коментарa

Виж още