Конспиративни теории за 11 септември

 Конспиративни теории за 11 септември

Няма събитие, което да е отразено по-обстойно от атентатите в САЩ на 11 септември. Няма друго такова, за което да са пускани в обръщение толкова особени конспиративни теории. Какво казват те и какво говорят фактите?

Основната теза, в основата на повечето конспиративни теории, е, че най-болезненият терористичен удар в световната история е реално хладнокръвно планирана и инсценирана операция на американските тайни служби.

Кое е истина и кое не?

Твърди се, че двете кули близнаци на Световния търговски център не са се сринали заради разбилите се в тях два самолета. При инцидента на двете машини и взрива не можело да възникнат толкова високи температури, при които стоманени конструкции да започнат да се топят. Вярно е, че пожарът в двете кули не предизвиква разтопяване на стоманените конструкции. Но до това няма и как да се стигне, защото и при значително по-ниски температури от температурата на топене стоманата губи голяма част от здравината си.

Твърди се, че срутилата се сграда номер 7 на Световния търговски център е била "контролирано взривена". Доводът е, че журналистка на БиБиСи сгрешила като информирала за срутването й цели 20 минути преди съществената експлозия. Вярно е, че след срутването на кулите близнаци в Ню Йорк открито започва да се говори за това дали и горящата, силно повредена сграда номер 7 също може да се срути. Журналистката най-вероятно е имала предвид именно тези изказвания.

Твърди се, че четвъртият самолет - United 93, пада не поради схватка между пътници и похитители в пилотската кабина, а че е обстрелван и свален от боен самолет на американските военно-въздушни сили. Истината е, че при падането на машината United 93 на разстояние, от което да може да бъде обстрелвана и поразена, не е имало никакъв американски боен самолет.

Истината е, че каквата и стойност да има този доклад, той е публикуван през септември 2000 година. Твърде дръзко начинание за Чейни и Ръмсфелд би било година преди мащабния заговор публично да оповестяват плановете си за него. А е и невъзможно всички предполагаеми съучастници в предполагаемия заговор да не обелят досега нито дума, като се има предвид, че 9/11 коства живота на близо 3000 американци, както и че разгорещената публична дискусия за политиката на Буш продължава с голяма сила оттогава насам. Ако 9/11 беше всъщност заговор на правителството, в него пряко щяха да са замесени десетки, ако не и стотици отговорни лица - от генерала от военно-въздушните сили и топ-агента на ЦРУ до хора от охраната на Световния търговски център. Досега не е било намерено и не е излязло на бял свят нито едно свидетелство за подобен заговор.

   

0 коментарa

Виж още