Конфликта в Сирия: въздушните удари оставиха Алепо без вода (СНИМКА)

Конфликта в Сирия: въздушните удари оставиха Алепо без вода (СНИМКА)

Засилените атаки срещу сирийският града Алепо оставиха почти 2 млн. души без вода, съобщи ООН. От агенцията обявиха, че жестоките удари в петък са попречили да бъде извършен ремонт на повредената помпена станция в града, доставяща вода в  бунтовническите квартали.

Уницеф, заяви, че в отговор на атаките, станцията служеща за изпомпване на вода към останалата част на Алепо е била изключена.

Последното нападение започна, след като огънят бе прекратен за няколко дни.

Заместник-директора на Уницеф - Джъстин Форсайт, коментира: "Алепо бавно умира, а светът просто наблюдава. Това е най-новия акт на жестокост."

Говорителят на Уницеф - Кийрън Дуайър каза, че  „липсата на течаща вода може да бъде "катастрофална", тъй като на жителите ще се наложи да прибегнат до замърсената вода, което ще ги изложи на  риск от водни заболявания.

„Водата се използва като средство за водене на война от всички страни. Помпената станция доставяща на бунтовниците поддържащи Алепо, е била повредена този четвъртък, а последвалите стачки са направили ремонта невъзможен“, заяви още г-н Дуайър.

"Тази помпена станция помпи вода за цялото население на източната част на града - това са най-малко 200,000 души, а след нападението в близост до помпена станция, която помпи вода за цялата западна част на града - над 1,5 милиона души - беше нарочно изключена, "каза още той.

Сирийската обсерватория за правата на човека, основана за контрол на конфликта, обяви, че при последните бомбардировки днес са загинали 25 души.

Активисти заявиха, че сирийски и руски военни самолети заедно участват в най-новата офанзива, въпреки че Русия не е потвърдил участието си.

Русия подкрепя правителството на Сирия, докато САЩ подкрепя опозицията. Двете сили се обвиняват взаимно за невъзможността да овладеят съюзниците си.  За съжаление седемдневното примирие с посредничеството на САЩ и Русия, се срина в понеделник.

С обявяването на нова офанзива, по държавната телевизия късно в четвъртък, сирийското правителство предупреди жителите на Алепо да "стоят настрана" от "позициите на терористите". Сирийските военни източници съобщиха, че ще последва сухопътна офанзива. Един от източниците, заяви че бомбардировката "може да продължи часове или дни преди да започне сухоземната операция. Времетраенето на операцията зависи от резултатите от стачките".

   

0 коментарa

Виж още