Котоошу с нова школа в Япония

Котоошу с нова школа в Япония

Българинът Калоян Махлянов-Котоошу е първият европеец с императорска титла. Бившият сумист е един от хората които са постигнали успех в Япония. Преди повече от две години Котоошу прекрати кариера си. Доста от ограниченията които сумото му е налагало вече са отпаднали, като например– забраната да управлява автомобил‚ появата му на обществени места с цивилни дрехи.  Според бившият сумист, най-важното е има две прекрасни деца, записал се е да учи в Токийския университет и се готви да открие собствена школа.

Котоошу споделя, че преди за замине за Япония е учил в НСА, но е стигнал само до втори курс. Мечтата му да учи обаче се е съхранила през годините и през 2015 г. се е явил на  приравнителни изпити в Токийския университет и вече е в четвърти курс.

Спортиста споделя, че когато попаднал в школата по сумо - "Садо Гатаке" усещането за него било, че едва ли не се е върнал с векове назад. В света на сумото спортистите нямат право на въпроси, напълно се подчиняват на треньора си, дори когато имат друго мнение по въпроса. В Япония, търпението и смирението се ценят изключително високо.

На територията на Япония има 41 професионални школи, всяка от които може да обучава само по един чужденец. От тези 41 школи, повече от половината са във висшата лига. През последните години има голям отлив от сумото и именно чрез чуждестранните състезатели се запълват бройките.

Българинът планира да открие в Япония собствена школа по сумо, но за изграждането й няма да разчита единствено на собствени средства, а ще изтегли заем и от банката. Планът му е да купи земя, да построи сградата, да подбере добър и мотивиран екип за работа.

Идеята на Котоошу е да въведе новости в азиатския спорт и има желание в школата му бъдещите сумисти да тренират професионално. Вече й е избрал име, школата ще се казва "Наруто", защото това е треньорското име на българският сумист.

 В Япония, колкото и странно да звучи, има области, една от които е и сумото, в които с векове не се случва абсолютно нищо ново.  

   

0 коментарa

Виж още