Кошмарът в Италия се видя и от Космоса!

Кошмарът в Италия се видя и от Космоса!

Спътниците "Сентинел" на Европейската космическа агенция картографираха движението на земната повърхност по време на земетресението в Италия, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.Данните ни показват разместване с 23 см, докато 20-километровият разлом е надрал Апенините през нощта в сряда миналата седмица. Учените ще боравят със сведенията, за да разберат по-добре какво е предизвикало земетресението с магнитуд 6,2, което взе над 300 жертви.

Най-пострадалият град е Аматриче, но засегнати са също Арката, Акумоли, Пескара дел Тронто.

Картата е съставена от наблюденията на спътниците преди и след земетресението. Разместването на земния слой е в 25-километров елипсовиден район между градовете

Норча и Аматриче. Разломът е с дължина около 20 км, като средното пропадане в дълбочина по разлома е около половин метър. По-голямата част от приплъзването е била в дълбочина, съвсем малко от разместването е достигнало до повърхността.

Разместването е акцентирано в два участъка. Това значи, че вероятно пропукване е имало по два отделни сегмента на разлома.

Спътниците "Сентинел" 1а и "Сентинел" 1b обикалят Земята, като снимат цялата суша поне веднъж на шест дена. Бързото им връщане над определено място показва, че те са могли да направят измервания над централна Италия още в петък след земетресението, а след това и в събота.

   

0 коментарa

Виж още