Коя е домакинята от Ирак, която попари главите на бунтовниците от ISIS (СНИМКИ)

Коя е домакинята от Ирак, която попари главите на бунтовниците от ISIS (СНИМКИ)

"Млъкнете и запазете тишина," каза, жената облечена в черни дрехи и с черна забрадка на главата, избутвайки стоящите зад нея въоръжени мъже, за да се добере до репортерите. Незабавно всички в залата млъкнаха и започнаха да нагласят оръжията си.

Това е жена, която внушава респект във всеки който срещне. Под лявата си ръка винаги държи в кобур своят  9-милиметров пистолет. Въпросната жена, е 39-годишната Уахида Мохамед - по-известна като Ум Ханади - предвижваща с около 70 силни мъже, в областта на Ширият, градче намиращо се 50 мили (80 км) на юг от Мосул, Ирак.

Тя и хората й са част от родова милиция и наскоро помогнаха на правителствените сили да изведат ISIS извън града. В мъжкият свят на провинциален Ирак, женските бойци са изключителна рядкост.

"Започнах борбата с терористите още през 2004 г., работих с иракските сили за сигурност и коалицията", казва тя. В резултат на това тя привлякла гнева на новосформиралата се групировка  Ал Кайда в Месопотамия, която по-късно се превърнала в ISIS.

"Получавах заплахи от върховното ръководство на ISIS, включително от Абу Бакр (ал-Багдади)", казва тя, споменавайки името на самообявилият се за халиф на ISIS.  "Но отказах."

"Аз съм на чело в техният списъкът за най-издирвани и опасни бойци ", се хвали тя, "дори повече от министър-председателя."

Ум Ханади разказва, че през изминалите години, не веднъж са опитвали да я убият, като са залагали бомби пред дома й " през 2006 г., 2009 г., 2010 г., а през 2013 г. и през 2014 г. са избухнали три коли-бомби."

След като изброи всички атаки предприети срещу нея, и си спомни за всички любими хора които ISIS ѝ е отнел, тя каза: "Побеждавам ги. Обезглавявам ги. Сварявам главите им. Изгарям телата им."

Ум Ханади описва себе си като домакиня. Тя отрече съобщенията в медиите, че е фризьор, въпреки че на снимка публикувана в Facebook на която е без забрадка, и изглежда, че е във фризьорски салон. Тя има две дъщери, на възраст 22 и 20. „Те са обучени и готови да се бият“, казва тя, но в момента за ангажирани да се грижи за децата си.

   

0 коментарa

Виж още