Край на дребния шрифт в договорите за кредит

Край на дребния шрифт в договорите за кредит

Депутатите решиха: Всички кредите без значение ипотечни или потребителски ще могат да се връщат безсрочно, без да се заплаща такса след изтичане на една година от неговото отпускане.

Забранява се и да се събират комисионни и такси за одобрение или усвояване на даден кредит, както и за неговото управление.

Предвижда се да могат да се сключват два вида договори. При единия този, който взима заема ще отговаря за него с цялото си имущество, а при другия само до размера на обезпечението.

По новия закон потребителите ще имат право да искат превалутиране на кредита, в каквато си поискат валута, като това ще става спрямо курсовете в деня на промяната. Също така кредиторите се задължават да уведомяват клиентите при промяна на техните погасителни вноски с повече от 20% в сравнение с деня на сключване на договора за отпускане на кредит.

Друга промяна в закона пък слага край на дребния шрифт, с който често потребителите биват измамени. Кредиторите ще бъдат задължавани шрифта, който използват за договорите си да не е по – малък от 12.

Източник: БЛИЦ

   

0 коментарa

Виж още