Край Хасково, китайска фирма подготвя мулти милионна инвестиция

Край Хасково, китайска фирма подготвя мулти милионна инвестиция

Във фирмата работят над 160 хил. инженери и милион работници.

За бившото военно летище „Узунджово” край град Хасково, огромна китайска фирма подготвя мултимилионна инвестиция. Добри Беливанов, кмет на Хасково потвърди, че към настоящият момент експерти на една от най-реномираните южнокорейски консултантски фирми оглежда терена на бившата авиобаза в града, който е приблизително 2000 декара, пише blitz.bg.

Той заяви, че консултираната от корейците фирма е една от най-мощните. По думите му, китайската фирма към днешна дата има осъществени инвестиции за трилиони щатски долари, а добрата новина е, че персоналът й е огромен. Над 160 хил. инженери и работници чиито брой надхвърля 1 млн. души работят в нея. „Това са мащабите на Китай, които за нас са непонятни”, допълни с усмивка кметът на града.

Възможност имало китайците да построят своя индустриална база и в едната част от бившите казарми край Узунджово.

Други големи инвеститори пък имат желание да изградят карго терминал, като съхранят една от пистите останали от времето на Студената война авиобаза.

С обща  площ 1960 декара са двата парцела на бившото военно летище, от военното министерство те бяха прехвърлени безвъзмездно на община Хасково преди около месец.

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и шеф на енергийната комисия в НС, родом от Хасково, потвърди за китайския интерес и обясни, че предполагаемите наематели са много сериозни фирми и има наистина сериозни намерения, за сега обаче е твърде рано за подробности. Според него реализацията на тези две предстоящи инвестиции,  около общините Хасково и Димитровград би могла да обособи една от най-мощните икономически зони в страната.

Само на 2-3 км от бившото военно летище, вече са започнати строежите на други два големи инвеститора. Там третият си завод на територията на България строи японският гигант в областта на кабелните инсталации за автомобилната промишленост „Ядзаки”, който се очаква да заработи в близките три години и да осигури над 3000 работни места.

Точно срещу японския завод, строежът на австрийската „Щрабаг” (Strabag ), вече е в напреднал етап.

 

   

0 коментарa

Виж още